Les línies R15 i R16 acumulen 58 denúncies a través de la nova app de Consum

La majoria estan relacionades amb els retards que patixen els usuaris

Arribada d'un tren de la línia R16 a Tortosa.
Arribada d'un tren de la línia R16 a Tortosa. | ACN / A. Ferràs
ACN
25 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:32h
La Generalitat va posar en marxa el passat mes de gener una nova aplicació mòbil a través de la qual els usuaris de Rodalies de Catalunya poden denunciar les incidències que patixen. En quatre mesos, les línies que afecten les Terres de l'Ebre, l'R15 i l'R16, acumulen 58 denúncies, la majoria d'estes pels retards que patixen els usuaris. Segons ha explicat la directora de l'Agència Catalana del Consum (ACC), Montserrat Ribera, les denúncies a l'R16 són 46, entre els mesos de gener i abril; mentre que les de l'R15 en són 12.

A més dels retards, el motiu d'estes denúncies està també relacionat amb l'equipament i confort dels combois o amb la manca d'informació de l'operadora davant alguna incidència. Des de la posada en marxa d'esta app de Consum, els usuaris han fet un total de 450 denúncies a tot Catalunya.

Algunes d'estes denúncies es deriven a Territori i Sostenibilitat i altres és la mateixa Agència Catalana de Consum qui sanciona, en este cas, a Renfe per, per exemple, cobrar preus diferents per bitllets de llarga distància si es comprava a la guixeta o a la màquina expenedora.

L'aplicació InfoConsum permet, d'esta manera recollir les incidències que es produïxen en el servei ferroviari i poder defensar amb més força els drets dels usuaris. Quan l'usuari entra a l'aplicació troba un destacat per introduir la incidència detectada a Rodalies. Entre els motius de denúncia que identifica esta app hi ha tant les afectacions en els horaris, les línies i els itineraris com l'atenció al client, estacions poc accessibles, brutes o mal equipades i trens poc confortables o amb mancances d'accessibilitat, entre d'altres. També inclou la possibilitat d'adjuntar-hi una fotografia. Un cop introduïdes les dades, la denúncia es redirecciona o bé cap al Departament de Territori i Sostenibilitat, en cas que sigue una infracció de la Llei ferroviària, o directament a la pròpia Agència Catalana de Consum, si es tracta d'una vulneració de la Llei catalana de consum.

Baixen les reclamacions de Consum a l'Ebre

L'Agència Catalana de Consum ha fet balanç del 2016 a les Terres de l'Ebre on les reclamacions han baixat un 16%, amb un total de 856. Els motius de la davallada és el fet que el consumidor sap que primer ha de fer la reclamació a la pròpia empresa i molts cops ja es resol el motiu del conflicte abans d'arribar a Consum. Del total de reclamacions, quatre de cada deu, fan referència al sector de les telecomunicacions i internet; mentre que un 20% correspon als serveis general de consum on s'inclou des del lloguer de vehicles en un altre país, fins a serveis turístics contractats o comerç detallista o en línia.

Mentre les reclamacions han baixat, però, s'incrementen lleugerament les consultes en consum en un 5,27%, amb un total de 2.979. La comarca que més consultes va rebre durant el 2016 va ser el Montsià amb 1.094, seguida de la Ribera d'Ebre amb 710, el Baix Ebre amb 649, i la Terra Alta amb 264. A més els serveis central de l'Agència a les Terres de l'Ebre van atendre 262 consultes.

Respecte la resolució de conflictes de consum, durant l'any passat es van resoldre 519 casos a través d'acords de mediació, un 22% menys que l'any anterior. D'estos, més de la meitat són referents al sector de serveis de telecomunicacions i internet.

Durant el 2016 també es van emetre 56 laudes, un 65% menys que l'any anterior, majoritàriament referents a les empreses de telecomunicacions i internet —en prop d'un 70% del total de resolucions—. La davallada de laudes respecte el 2014 i 2015 s'entén també perquè no hi ha hagut cap cas de preferents que havia fet incrementar la xifra dels anys anteriors.

Respecte les companyies amb més reclamacions a les Terres de l'Ebre, Orange i Telefónica encapçalen el rànquing, mentre que la tercera és Endesa. Tot seguit hi ha Vodafone i Vueling.

Pel que fa a les denúncies, durant el 2016 es van interposar 37 a les Terres de l'Ebre, 25 més que les registrades en el 2015 (12). D'estes, el 43% van ser d'altres serveis general de consum —assegurances, agències de viatges, entre d'altres—; seguides pels serveis de telecomunicacions i internet; de béns de consum/productes; dels serveis de transport; dels serveis d'electricitat, gas i aigua, i finalment d'aliments.