El sindicat JARC-COAG demana indemnitzacions per a les vinyes gelades a la Terra Alta

L'organització agrària denuncia que els pagesos d'aquesta zona no contracten assegurances perquè cobren menys que els d'altres llocs

Camp de vinyes a la Terra Alta.
Camp de vinyes a la Terra Alta. | ACN / A. Ferràs
ACN
25 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:36h
El sindicat agrari JARC-COAG ha demanat al Departament d'Agricultura que pague "urgentment" les Indemnitzacions Compensatòries per zones desfavorides, per dotar de liquiditat els pagesos que s'han vist afectats per la gelada que ha cremat part de les vinyes d'Horta de Sant Joan, Arnes i Caseres, a la Terra Alta. El sindicat denuncia que en esta zona els agricultors no solen assegurar les collites perquè, de mitjana, cobren entre 12 i 15 cèntims menys que els d'altres zones. Segons JARC-COAG, es deu a què els cultius de vinya terraltins estan fora de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) del Cava i a què la compra de raïm "es concentra en molt poques mans". El sindicat defensa la importància de contractar assegurances però insisteix que estes han de ser "econòmicament assumibles" i anar acompanyades de subvencions concentrades en els productors professionals.

L'organització agrària JARC-COAG sol·licitarà al Departament d'Agricultura que els productors rebin urgentment el pagament de la línia d'ajuts de les Indemnitzacions Compensatòries (IC) per a zones amb limitacions naturals, les zones de muntanya i desfavorides. La mesura ha servir per donar liquiditat als viticultors, perquè puguen fer front a les pèrdues ocasionades per l'últim episodi de gelades. 

Els danys es va produir les matinades del passat divendres i el passat dissabte en algunes explotacions de vinya de les poblacions d'Horta de Sant Joan, Caseres i Arnes, a la comarca de la Terra Alta. Segons les primeres estimacions, les baixes temperatures van afectar el 40% i el 50% dels cultius, cremant el fruit. En el cas dels ametllers, el perjudici ha estat inferior per l'alçada dels arbres però també hi ha hagut danys, encara per determinar. 

L'organització continuarà fent seguiment de les afectacions durant esta setmana davant la previsió d'una nova baixada important de les temperatures. 

Les assegurances minses

JARC-COAG s'ha posat en contacte amb Agroseguro perquè s'agilitzen els informes pericials. També reclamarà al Ministeri d'Hisenda una reducció dels mòduls de l'IRPF 2016 per compensar la pèrdua de renda dels viticultors per la disminució de la collita i facilitar la continuïtat de les explotacions afectades. 

Tot i que la Terra Alta és una comarca on "històricament" no hi ha hagut "massa episodis d'adversitats climàtiques", les pedregades i gelades de les darreres campanyes, conseqüència del canvi climàtic, fan que, segons JARC-COAG, les assegurances siguen "una necessitat per cobrir un risc creixent". El sindicat agrari defensa que l'assegurança "és un instrument essencial per protegir la renda dels productors davant les pèrdues de producció incontrolables" però reitera "que és imprescindible que el cost de la contractació siga assumible pels productors i que les subvencions per facilitar-ne l'accés s'han d'adreçar prioritàriament als productors professionals".