Neix una plataforma per plantejar "una alternativa" a la festa dels bous a les Terres de l’Ebre

L’entitat es presentarà dissabte a Amposta i vol fer pedagogia i apostar per un model diferent en la programació d'actes

ACN
16 d'abril del 2017
Actualitzat a les 8:51h
Un bou a la plaça de La Ràpita. Foto d'arxiu.
Un bou a la plaça de La Ràpita. Foto d'arxiu. | S.C.
Coincidint amb l’inici de la temporada de bous, dissabte vinent es presentarà públicament la Plataforma Alternativa a la Festa Taurina Terres de l’Ebre (AFTTE). L’organització reuneix un col·lectiu que aspira a un model diferent de festes populars al territori i té l’objectiu de fer pedagogia. La portaveu, Nídia Capafons, ha explicat que la idea és “promocionar i proporcionar altres activitats perquè no es digue que si treuen els bous no hi ha festa”. Des de la Plataforma apunten que la seua actitud és “conciliadora” i que no busquen l’enfrontament amb els taurins, tot i que admeten que “és possible que s’escalfe l’ambient” arran de la creació del moviment, sobretot tenint en compte la tensió entre animalistes i taurins durant la temporada passada. L’acte de presentació serà el 22 d’abril a les 18 hores al Casal d’Amposta.

Capafons ha explicat que la intenció de la plataforma és “fer pedagogia” en un territori on “molta gent no se situa ni a favor ni en contra dels bous” i que “no van a les places perquè no els agrada però els és igual que es faça, perquè consideren que fa festa”. Amb tot, creu que és clau mirar la quantitat de diners públics que es destinen per determinar si “no seria millor gastar-los en unes festes que poguéssem anar tots”. “Si els diners públics que es destinen als bous es destinessen a altres activitats, sortirien unes festes més barates i més divertides”, ha afirmat.

Segons la Plataforma, el pitjor dels escenaris es reprodueix a la majoria dels pobles del Montsià, que no ofereixen una alternativa més enllà de les activitats dels bous a la plaça i si l’ofereixen, els bous es continuen enduent la partida econòmica més gran i “la festa està basada en això”. Per això, un cop hagen impulsat l’organització, volen muntar activitats potents durant la temporada de bous i associar-se a altres entitats que també vulguen un altre model de festes majors. 

D’altra banda, des d’Alternativa apunten que el seu objectiu “no és abolir els bous a la plaça” perquè dins del grup hi ha “diverses opinions” al respecte tot i que sí que consideren que s’haurien d’acabar algunes modalitats que encara es practiquen, com el bou embolat o capllaçat. 

No enfrontament

La temporada passada va començar amb una agressió per part d’uns taurins a un grup d’animalistes que gravaven a la plaça de Mas de Barberans (Montsià). Arran d’això, la tensió es va mantenir durant tota la temporada i els Mossos van ser presents a moltes places per garantir que els fets no es repetissen. 

Des d’Alternativa a la Festa Taurina assenyalen que, amb la creació de la plataforma no volen enfrontar-se als taurins, tot i que intueixen que a les penyes taurines “no els farà molta gràcia” el naixement de l’entitat. “No ens fa temor i no haurien d’haver problemes. Ens podem trobar en una mala experiència? Sí, però no ens tirarà enrere”, ha afirmat la portaveu, que fa una crida a ser “una mica civilitzats” tant a animalistes com a taurins per evitar conflictes. “Ells fan la seua, nosaltres fem la nostra”, ha dit.

La Plataforma

L’AFTTE l’han impulsat una desena de persones de les Terres de l’Ebre i esperen anar sumant noves adhesions a partir de la presentació pública de la Plataforma al Casal d’Amposta, on es podrà signar el manifest de l’entitat. La creació de l’organització va començar a gestar-se l’estiu passat, quan enmig de la tensió, el moviment antitaurí ebrenc va convocar una concentració davant la plaça de bous d’Amposta durant les festes majors a la qual van assistir una trentena de persones.