estat civil

Primers inscrits de les Terres de l'Ebre al Registre de parelles estables

La constància de la parella estable és un dels requisits per al cobrament de la pensió de viduïtat

La inscripció és gratuïta i es pot fer presencialment i telemàtica

, Tortosa | 14/04/2017 a les 09:12h
Arxivat a: Societat
Nines i Sergi, amb el seu fill Oriol, en el moment de formalitzar la inscripció al registre. | Cedida
La Nines i el Sergi, veïns de Tortosa, i acompanyats del seu fill, l’Oriol, s’han convertit en els primers inscrits de les Terres de l’Ebre al Registre de parelles de Catalunya. La inscripció és gratuïta i l’han fet presencialment, a la seu dels Serveis Territorials de Justícia de les Terres de l’Ebre, a Tortosa. La inscripció en este registre és un dels requisits perquè les parelles estables, també anomenades parelles de fet, tinguen dret a la pensió de viduïtat, encara que no estiguen casades.

Per cobrar esta pensió, la Llei espanyola de la Seguretat Social establix dos condicions fonamentals a la persona que enviuda. Com ha explicat la directora territorial de Justícia, Montserrat Ingla, la primera és que acredite un mínim de cinc anys de convivència en parella. La segona, que en el moment de la defunció face almenys dos anys de la inscripció en un registre de parelles estables. Si la parella no s’ha inscrit al registre, la Seguretat Social en denegarà la pensió de viduïtat. Fins ara, l’única possibilitat per poder cobrar-la era constituir-se com a parella estable davant de notari, amb els mateixos requisits d’anys de convivència i de temps transcorregut des de la constitució de la parella.

Assegurar l’accés universal a un registre de parelles estables
Amb la creació del Registre de parelles estables de Catalunya, el departament de Justícia assegura que tots els ciutadans tenen accés a un registre de parelles estables, amb independència del seu lloc de residència. Fins ara, en canvi, els únics registres eren d’abast municipal i només n’havien creat un nombre reduït d’ajuntaments.

El Registre de parelles estables de Catalunya neix amb la intenció de concentrar tota la informació sobre parelles estables. A banda de les persones que s’hi inscriguen directament, el Registre també podrà incorporar la informació sobre les parelles inscrites als registres municipals i constituïdes davant de notari. L’existència d’este registre dificulta el frau i facilita l’obtenció dels certificats.

El Codi civil equipara les parelles estables i els matrimonis
El Codi civil de Catalunya i la resta de normativa aplicable igualen els drets i les obligacions de les parelles estables amb els dels matrimonis convencionals en relació amb les successions, els fills en comú, els reagrupaments familiars i les compensacions econòmiques per raó del treball quan es produeix una separació.

Diferències amb les parelles casades
La major part de les diferències entre els matrimonis i les parelles estables es posen de manifest en aspectes de la legislació estatal referents a la fiscalitat, els permisos laborals i immigració. Així, pel que fa a les successions, els cònjuges i els convients tenen els mteixos drets i obligacions. Igualment, el member de la parella que haja treballat per a la llar i que ho haja fet sense retribució té dret a percebre una ompensació econòmica per raó de treball per separació. Els drets i les obligacions en relació amb els fills no depenen de la regulació de la relació de parella sinó del fet de ser-ne pare o mare. Respecte a la prestació alimentària per separació, hi ha diferència, ja que en el cas dels matrimonis l’obligació es manté durant la separació, però s’extingix amb el divorci, mentre que en les parelles estables, un dels membres pot exigir la prestació si la necessita per a la seva sustentació. També és diferent la prestació compensatòria per separació. Els matrimonis tenen dret a mantindre el nivell de vida adquirit durant el matrimoni, però en les parelles estables no es preveu aquesta possibilitat.

De la mateixa manera, en les parelles casades, en cas de separació, l’ús de l’habitatge es pot atribuir a la part més necessitada, mentre que en les estables s’atribuix al seu propietari. Si hi ha fills en comú, pot ser diferent.

Respecte a la pensió viduïtat Es cobra en tots els casos de matrimoni, sense tindre en compte els ingressos. En les parelles estables, calen 5 anys de convivència, 2 anys des de la inscripció o constitució i complir els criteris d’ingressos.

Pel que fa a la fiscalitat en l’IRPF, les parelles casades poden tributar l’IRPF conjuntament o per separat, i les estables només poden presentar la declaració de l’IRPF per separat.

No varia el tractament en el permís de maternitat i paternitat, atès que no  depenen de la relació de parella sinó del fet d’haver estat pare o mare, ni en el reagrupament, perquè la Llei d’estrangeria equipara els drets de les parelles casades i les parelles estables.

Qui s’hi pot inscriure?
El Registre està a disposició de totes les persones que complisquen els requisits que definix el dret civil català. El llibre segon del Codi civil de Catalunya establix que la parella estable manté una convivència amb condicions equivalents a les d’un matrimoni. La legislació civil identifica tres possibles supòsits per acreditar-ho. Només cal que se’n complisca un. El primer, que la convivència dure més de dos anys ininterromputs. El segon, que la parella haja tingut un fill en comú. I el tercer, que les dos persones hajan formalitzat la relació davant de notari.

Com i a on s’ha de fer? La inscripció és gratuïta. El formulari per a la sol·licitud presencial es pot descarregar per Internet. La documentació es pot presentar a la seu central del departament de Justícia o a les delegacions territorials de Justícia a Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb cita prèvia. La inscripció també es pot tramitar telemàticament sempre que es dispose de signatura electrònica reconeguda. Les persones que vulguen sol·licitar més informació disposen del telèfon 93 316 41 23, del correu electrònic parelles.justicia@gencat.cat i d’una pàgina web específica. Si necessiteu ser atesos personalment, demaneu cita prèvia.

Constitució de la parella estable a través de notari
Cada any hi ha al voltant de 4.000 parelles estables que es constituixen davant de notari. Habitualment, les parelles que no estan casades visiten el notari per primera vegada quan tenen un fill o quan compren un habitatge. Quan fan testament o designen els tutors dels fills en cas de defunció, també aprofiten per constituir-se com a parella estable. A partir d’ara, cada vegada que es constituisca una nova parella estable davant de notari, els seus membres podran sol·licitar que se’ls inscriga automàticament al Registre de parelles estables de Catalunya.

COMENTARIS

ÉS mentida
Anònim, 20/04/2017 a les 14:22
+0
-0
No van ser el primers. Hauríeu de rectificar i informar-vos millor

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un ampli dispositiu de recerca s'ha desplegat esta tarda per localitzar l'home davant la costa. | Cedida
01/01/1970
Localitzat amb vida un home de 31 anys que havia desaparegut al mar després de patir un accident de moto aquàtica
Serien motiu de protecció els molins, fàbriques tèxtils i elements d'aprofitament d'aigua al voltant del riu Sénia. | S. Berbís
01/01/1970
Els tres governs treballaran conjuntament en la presentació de candidatures a Patrimoni Mundial de la UNESCO d'elements patrimonials comuns
Assistents a l'assemblea de l'ANC de Granollers | ACN
Sara González
01/01/1970
L'Assemblea també crida a mobilitzar-se a les portes del TSJC quan declarin Forcadell i la mesa i promet "dormir, si cal, a les portes del Parlament" per garantir que es convoca el referèndum
Estat actual de les antigues piscines, mig enderrocades i cobertes de vegetació. | S.Berbís
01/01/1970
El ple de l'Ajuntament aprova el projecte amb els vots favorables de l'equip de govern, les abstencions de Movem i PP, i el vot en contra de PSC i CUP
Pla general de l'embassament de Flix i les instal·lacions de l'empresa química Ercros. | ACN / J. Marsal
01/01/1970
Tot i que Ercros anunciava que havia constatat que en este punt no hi havia cap residu, i tampoc hi havia indicis que n'hi hagués hagut mai
Monument commemoratiu de la Batalla de l'Ebre, a Tortosa. | Josep M Montaner
01/01/1970
L'alcalde de Tortosa nega una crisi de govern i recorda que van ser els republicans qui van fixar la data de la consulta
Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa. | Sofia Cabanes
Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa, entre núvols | Sílvia Berbís
01/01/1970
Rebutgen que es plantege la protecció del monument per raons artístiques
Audiències dels mitjans digitals en català | NacióDigital
01/01/1970
Les dades d'audiència d'OJD certifiquen que el diari continua com el digital en català més llegit per 23è més consecutiu