El CAT embotella aigua per afavorir el consum d'aigua de l'aixeta

Es tracta d'una prova pilot experimental destinada a esdeveniments públics organitzats pels consorciats

Una de les ampolles d'aigua que ha embotellat el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).
Una de les ampolles d'aigua que ha embotellat el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). | Cedida
Redacció
13 d'abril del 2017
Actualitzat el 14 d'abril a les 0:50h
El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha efectuat una prova pilot experimental d’embotellar aigua destinada a esdeveniments públics organitzats pels consorciats, siguen ajuntaments o indústries. L’acció s’emmarca en el foment del consum d’aigua de l’aixeta, que promouen la majoria d’ajuntaments consorciats, i "l’èxit de la prova inicial ha desbordat totes les previsions", segons ha informat l'ens en un comunicat.

En l’estudi efectuat l’any passat (maig 2016) per l’empresa CERES per tal de conèixer l’opinió dels consorciats, una de les qüestions que es va plantejar va ser la voluntat de molts ajuntaments de fomentar el consum d’aigua de l’aixeta. Només el 28% de la població enquestada manifestava l’ús preferent de consum d’aigua d’aixeta, front al 63% d’aigua embotellada. La mostra es va fer amb 359 individus, amb un nivell de confiança del 95%.

A partir d’este fet, prenent en consideració la "bona qualitat" de l’aigua potabilitzada pel CAT a la planta de l’Ampolla amb totes les garanties sanitàries, com acrediten les certificacions del Laboratori de Qualitat, i amb el valor afegir de la ISO 22.000 d’innocuïtat alimentària, el Consorci va estudiar la possibilitat d’embotellar aigua, veient diversos exemples d’empreses de gestió d’aigua així com el model d’implantació i èxit que tenien.

La referència per la qual ha apostat el CAT és el model implantat a Aigües de Gandia, del grup Aigües de València, a la qual se li va encarregar una primera prova, amb motiu del 25 aniversari de la posada en marxa del CAT (1989-2014). Este esdeveniment, al 2014, juntament amb el resultat de l’enquesta del 2016, va refermar l’aposta per distribuir de manera gratuïta aigua de xarxa embotellada.

En una sinergia clara amb l’empresa EMATSA, que ha posat en marxa una planta embotelladora amb la mateixa finalitat, el CAT ha subscrit un conveni per disposar de 60.000 ampolles d’aigua de mig litre, amb una etiqueta acreditativa de la procedència i les propietats de l’aigua.

Esta disponibilitat va ser comunicada als consorciats, indicant que se’n podia disposar per actes esportius, esdeveniments socials o de caràcter institucional. "La resposta ha estat tan satisfactòria que s’han superat les previsions inicials i no s’han pogut atendre totes les demandes", segons expliquen.

El CAT planteja, a curt termini, la implantació d’este model com a transició d’una societat habituada al consum d’aigua embotellada al consum d’aigua de l’aixeta. Futures enquestes determinaran l’èxit o no d’estes campanyes.