GASTRONOMIA

Nous pastissers per conservar la mona ebrenca de sempre

Els alumnes de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre recuperen la mona tradicional que recull un receptari de la Sénia

, Tortosa | 12/04/2017 a les 10:10h
Arxivat a: Patrimoni, Escola d'Hosteleria de les Terres de l'Ebre, gastronomia, tradicions, mona, Pasqua, mona de Pasqua
Els futurs pastissers i forners de les Terres de l'Ebre han après estos dies a fer les mones tradicionals del territori. Més de la meitat que vendran per Setmana Santa s'han elaborat a partir de la recepta que recull el llibre 'Cuina de la Sénia' (Montsià). És el primer curs que s'imparteix el cicle formatiu de Pastisseria, Forneria i Confiteria a l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre però els 25 alumnes que s'hi estan formant aprenen des del primer dia les tradicions gastronòmiques del territori, reforçant entre els professionals del futur la conservació, en forma de dolços, d'una part important del patrimoni immaterial ebrenc.

La mona, a les Terres de l'Ebre, és una rosca feta amb farina, oli, ous, sucre i llet, i amb aromes de matafaluga i celiandre que es guarneix amb ous durs i anissos de colors. La tradició mana que els padrins han de regalar-la amb tants ous com anys té el fillol, fins a un màxim de 12 anys (edat en la qual, antigament, es feia la Comunió). En l'actualitat, els obradors i pastisseries elaboren mones d'entre un a quatre ous que han de competir amb la mona de pa de pessic i de figures de xocolata que s'ha importat del Camp de Tarragona en amunt.

Un dels símptomes d'èxit del nou cicle formatiu de Pastisseria, Forneria i Confiteria de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre és el centenar de mones que els alumnes han venut esta Setmana Santa. La xifra és important tenint en compte que, com ha apuntat el professor, Marc Duran, la mona és un dolç tradicional que moltes persones s'atreveixen a fer a casa, però les reserves han superat les previsions inicials. 

La majoria de clientela de l'escola ha reservat la mona típica del territori, la rosca amb ous durs, que els futurs pastissers han aprés d'un receptari tradicional de la Sénia (Montsià). També han començat a aprendre a treballar la xocolata i n'han fet ous per decorar les mones de pastís de pa de pessic. Les figures de xocolata més elaborades es treballaran amb més amplitud en el segon curs del cicle, l'any que ve. 

L'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre té uns 120 alumnes dirigits per una dotzena de professors. Es formen en Cuina i Gastronomia, en Servei de Restauració (una formació molt demandada) i, des d'este curs, en Forneria, Pastisseria i Confiteria. El proper 27 d'abril faran una jornada de portes obertes per mostrar com aprenen i com són les seues instal·lacions, a l'Institut Joaquim Bau de Tortosa. "Estem contents amb la resposta i treballant per no morir d'èxit. Ens fa por que les instal·lacions es puguen quedar un pel petites", ha destacat Duran.

L'Escola funciona durant tot l'any amb l'objectiu que tota la part pràctica teòrica que les joves aprenen siga real. Els alumnes de Cuina i Servei de Restauració es fan càrrec d'un petit restaurant, obert al públic sota reserva, dos dies a la setmana i on ofereixen menús molt especials a preus molt competitius. Els alumnes de Pastisseria venen els divendres al migdia tot allò que han elaborat durant la setmana a l'Obrador. També fan altres activitats als llarg del curs com les col·laboracions amb l'Escola Agrària de Gandesa per organitzar tastos de vins o la jornada gastronòmica sobre la tòfona que han impulsat. 
 

Pla general de l'IObrador de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre amb els alumnes i professors elaborant mones tradicionals de rosca i ous durs. Foto: ACN / A. Ferràs

COMENTARIS

Com sempre
Anònim, 12/04/2017 a les 14:27
+1
-0
La mona ebrenca? No pas la mona de Terra Alta I Ribera

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Més d'un centenar de bombones han estat retirades de la casa ensorrada. | ACN
01/01/1970
Els TEDAX fan una primera detonació controlada per descartar la presència de més artefactes a la zona
Una ambulància del SEM. | Adrià Costa.
01/01/1970
Dos persones més han resultat ferides en l’accident, el conductor i un altre passatger
Agents dels Mossos d'Esquadra, durant els registres d'aquesta matinada a Ripoll | Xevi Pujol
01/01/1970
Els mossos escorcollen el seu pis i l'home que compartia habitatge amb ell assegura que dimarts li va dir que marxava al Marroc de viatge
La urbanització Montecarlo, amb un perímetre de seguretat entorn a la casa ensorrada dimecres. | Sílvia Berbís
01/01/1970
Volen descartar la presència de més artefactes explosius a les runes
01/01/1970
Nombrosos municipis han fet concentracions en suport als familiars de les víctimes i en rebuig als actes terroristes
01/01/1970
La va realitzar dissabte una persona que hi va arribar amb caiac | La pintada va ser borrada unes hores més tard | La Comissió per la retirada dels Símbols Franquistes ha emès un comunicat expressant el seu suport a l'acció contrària al monument
Ferran Bel | Adrià Costa
01/01/1970
L'alcalde de Tortosa assegura que el partit no s'ha plantejat quin candidat el succeïrà en els propers comicis perquè pensa acabar el mandat i veu el debat prematur | Afirma que cal "valentia" per tirar endavant projectes tot i saber que són polèmics, perquè al cap del temps, resta l'obra i no les crítiques | Creu que "s’ha de ser més contundent amb les respostes a l’Estat, perquè sinó, evidentment se’n sortirà en la seua"
Monument commemoratiu de la Batalla de l'Ebre, a Tortosa. | Josep M Montaner
01/01/1970
L'alcalde de Tortosa nega una crisi de govern i recorda que van ser els republicans qui van fixar la data de la consulta
Audiències dels mitjans digitals en català | NacióDigital
01/01/1970
Les dades d'audiència d'OJD certifiquen que el diari continua com el digital en català més llegit per 23è més consecutiu