GASTRONOMIA

Nous pastissers per conservar la mona ebrenca de sempre

Els alumnes de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre recuperen la mona tradicional que recull un receptari de la Sénia

, Tortosa | 12/04/2017 a les 10:10h
Arxivat a: Patrimoni, Escola d'Hosteleria de les Terres de l'Ebre, gastronomia, tradicions, mona, Pasqua, mona de Pasqua
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 12/04/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els futurs pastissers i forners de les Terres de l'Ebre han après estos dies a fer les mones tradicionals del territori. Més de la meitat que vendran per Setmana Santa s'han elaborat a partir de la recepta que recull el llibre 'Cuina de la Sénia' (Montsià). És el primer curs que s'imparteix el cicle formatiu de Pastisseria, Forneria i Confiteria a l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre però els 25 alumnes que s'hi estan formant aprenen des del primer dia les tradicions gastronòmiques del territori, reforçant entre els professionals del futur la conservació, en forma de dolços, d'una part important del patrimoni immaterial ebrenc.

La mona, a les Terres de l'Ebre, és una rosca feta amb farina, oli, ous, sucre i llet, i amb aromes de matafaluga i celiandre que es guarneix amb ous durs i anissos de colors. La tradició mana que els padrins han de regalar-la amb tants ous com anys té el fillol, fins a un màxim de 12 anys (edat en la qual, antigament, es feia la Comunió). En l'actualitat, els obradors i pastisseries elaboren mones d'entre un a quatre ous que han de competir amb la mona de pa de pessic i de figures de xocolata que s'ha importat del Camp de Tarragona en amunt.

Un dels símptomes d'èxit del nou cicle formatiu de Pastisseria, Forneria i Confiteria de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre és el centenar de mones que els alumnes han venut esta Setmana Santa. La xifra és important tenint en compte que, com ha apuntat el professor, Marc Duran, la mona és un dolç tradicional que moltes persones s'atreveixen a fer a casa, però les reserves han superat les previsions inicials. 

La majoria de clientela de l'escola ha reservat la mona típica del territori, la rosca amb ous durs, que els futurs pastissers han aprés d'un receptari tradicional de la Sénia (Montsià). També han començat a aprendre a treballar la xocolata i n'han fet ous per decorar les mones de pastís de pa de pessic. Les figures de xocolata més elaborades es treballaran amb més amplitud en el segon curs del cicle, l'any que ve. 

L'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre té uns 120 alumnes dirigits per una dotzena de professors. Es formen en Cuina i Gastronomia, en Servei de Restauració (una formació molt demandada) i, des d'este curs, en Forneria, Pastisseria i Confiteria. El proper 27 d'abril faran una jornada de portes obertes per mostrar com aprenen i com són les seues instal·lacions, a l'Institut Joaquim Bau de Tortosa. "Estem contents amb la resposta i treballant per no morir d'èxit. Ens fa por que les instal·lacions es puguen quedar un pel petites", ha destacat Duran.

L'Escola funciona durant tot l'any amb l'objectiu que tota la part pràctica teòrica que les joves aprenen siga real. Els alumnes de Cuina i Servei de Restauració es fan càrrec d'un petit restaurant, obert al públic sota reserva, dos dies a la setmana i on ofereixen menús molt especials a preus molt competitius. Els alumnes de Pastisseria venen els divendres al migdia tot allò que han elaborat durant la setmana a l'Obrador. També fan altres activitats als llarg del curs com les col·laboracions amb l'Escola Agrària de Gandesa per organitzar tastos de vins o la jornada gastronòmica sobre la tòfona que han impulsat. 
 

Pla general de l'IObrador de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre amb els alumnes i professors elaborant mones tradicionals de rosca i ous durs. Foto: ACN / A. Ferràs

COMENTARIS

Com sempre
Anònim, 12/04/2017 a les 14:27
+1
-0
La mona ebrenca? No pas la mona de Terra Alta I Ribera

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge de recurs d'un uniforme de la Policia Local d'Amposta.
Imatge de recurs d'un uniforme de la Policia Local d'Amposta. | Cedida
01/01/1970
L'home hauria sostret un telèfon mòbil, una cartera i alguns objectes personals
Un moment de la trobada amb la premsa, este dillus al matí a la Diputació de Tarragona.
Un moment de la trobada amb la premsa, este dillus al matí a la Diputació de Tarragona. | Cedida
01/01/1970
Esta setmana hi haurà una sessió de treball a Tortosa, a més d'Alcover i el Vendrell
 El SAI està ubicat al carrer Sant Roc 8-14, baixos, i és podrà concertar cita prèvia trucant al telèfon 977 702456
El SAI està ubicat al carrer Sant Roc 8-14, baixos, i és podrà concertar cita prèvia trucant al telèfon 977 702456 | Wikipedia
01/01/1970
L’Ajuntament ha signat un acord amb la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat per impulsar este servei
En esta edició de Mescla han participat les quatre estrelles Michelin: Vicent Guimerà, de l'Antic Molí; Fran López, de Villaretiro; Jeroni Castell, de Les Moles; i Diego Campos, del Rincón de Diego
En esta edició de Mescla han participat les quatre estrelles Michelin: Vicent Guimerà, de l'Antic Molí; Fran López, de Villaretiro; Jeroni Castell, de Les Moles; i Diego Campos, del Rincón de Diego | Ajuntament de Deltebre
01/01/1970
Este cap de setmana, el municipi també ha celebrat els 41 anys de la segregació de Tortosa, amb diferents actes i activitats
S'han executat el carrer Comerç, Dr. Olivas, 2 de Maig, Joventut, i dos trams del Jacint Verdaguer, i abans d'acabar l'any es faran Montaspre i Alfons XIII
S'han executat el carrer Comerç, Dr. Olivas, 2 de Maig, Joventut, i dos trams del Jacint Verdaguer, i abans d'acabar l'any es faran Montaspre i Alfons XIII | Cedida
01/01/1970
Abans d'acabar l'any també està previst que s’inicien les obres del nou Casal de Jubilats que s'ubicarà en un solar del carrer Joventut, amb un pressupost de 330.000 euros
La base del monument franquista, amb els cartells pro independència.
La base del monument franquista, amb els cartells pro independència. | (@VictorSorribes)
01/01/1970
La base del monument ha aparegut esta matinada amb diversos cartells enganxats, on diu 'Hola Europa' i 'Hola República'
Núria Rodríguez (CUP Tortosa), Eduardo Cáliz, membre del secretariat nacional i Anna Gabriel , diputada de la CUP.
Núria Rodríguez (CUP Tortosa), Eduardo Cáliz, membre del secretariat nacional i Anna Gabriel , diputada de la CUP. | Sofia Cabanes
01/01/1970
La diputada de la CUP, Anna Gabriel, refusa la proposta de Podemos per paticipar en una assemblea de càrrecs electes estatal per facilitar una solució acordada | Convida la formació de Pablo Iglesias a "defensar les urnes" i demanar a Ferran Bel la retirada del monument
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
La va realitzar dissabte una persona que hi va arribar amb caiac | La pintada va ser borrada unes hores més tard | La Comissió per la retirada dels Símbols Franquistes ha emès un comunicat expressant el seu suport a l'acció contrària al monument
NacióDigital
NacióDigital | ND
01/01/1970
El rànquing d'audiències de la OJD del mes d'abril l'enfila fins als 2,8 milions d'usuaris únics i amb un temps de lectura superior als set minuts