Confirmada l'existència de materials metàl·lics en 5 punts de Flix on se sospitaven abocaments incontrolats

S'hi faran sondejos en profunditat per determinar el contingut i l'origen dels residus localitzats

Mesa de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre presidida pel conseller de Territori, Josep Rull.
Mesa de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre presidida pel conseller de Territori, Josep Rull. | ACN
ACN
12 d'abril del 2017
Actualitzat a les 7:51h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha confirmat l'existència de "materials metàl·lics" en cinc dels punts on els ajuntaments de Flix i de Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre) havien assenyalat que hi podia haver abocaments incontrolats derivats de l'activitat industrial de la fàbrica química de Flix. En un sisè punt, un antic refugi antiaeri, no s'hi ha trobat res. Quatre d'estos cinc punts són propietat d'Ercros i el darrer és de titularitat pública. Els propers dies es completaran les prospeccions geofísiques amb nous sondejos en profunditat per determinar el contingut i l'origen dels residus i la Comissió d'experts de Sòls decidirà com es procedix a fer la descontaminació. El 27 d'abril es reunirà el plenari de la Comissió de Seguiment per acabar d'avalar l'estratègia que es propose.

Les prospeccions geofísiques que es van fer entre el 8 i l'11 de març han confirmat l'existència de "residus fèrrics" en cinc possibles localitzacions de punts contaminats, identificats amb coordenades a partir dels indicis que van fer arribar al consistori diversos extreballadors d'Ercros. Ho va avançar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, des d'Amposta, on este dimarts va participar en la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre.

"Volem posar en valor que la feina perfectament sincronitzada entre l'Ajuntament i la Generalitat ha donat resultats. Preteníem que no quedés ni una espurna de dubte d'allò que hi havia. Hi havia sospites i insinuacions i es podien quedar en això però la Generalitat va decidir que havíem de passar a confirmar de què estem parlant", va explicar ahir el conseller. Rull va detallar que s'han detectat terres alterades i elements metàl·lics enterrats, que podrien ser bidons.

Amb els resultats dels nous sondejos, la comissió d'experts haurà de fixar "l'estratègia i el full de ruta" per descontaminar els terrenys afectats. En el plenari de la comissió, que se celebrarà el proper 27 d'abril, es donaran els detalls dels resultats. "No ens volem anticipar. La bona notícia es que sabem que això hi és i actuarem en conseqüència", ha defensat el conseller de Territori.

Males notícies per a Flix
Per la seva banda, l'alcalde de Flix, Marc Mur, ha qualificat els resultats de les primeres prospeccions com una "mala notícia" per al municipi ja que és negatiu tenir terrenys municipals contaminats. "Teníem elements prou contrastats perquè calgués una atenció acurada. Estos indicis es confirmen i els fa seus l'Agència de Residus de Catalunya i la conselleria de Territori i Sostenibilitat", va apuntar. Mur defensa que "l'objectiu final i comú" de totes les parts és que Flix acabe sent "un lloc net, descontaminat i on es puga viure i treballar en perfectes condicions per la salut i medi ambient".