La Reial Arxiconfraria de la Cinta, distingida amb la Creu de Sant Jordi

En total, s'han reconegut 29 persones i 23 entitats, entre ells, la Llibreria Serret de Vall-de-roures

Primera conferència realitzada durant l'any jubilar.
Primera conferència realitzada durant l'any jubilar. | Amador Giobert
Redacció
11 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:45h
El Govern de la Generalitat ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi - en l'edició de 2017 - a la Reial Arxiconfraria Nostra Senyora de la Cinta, l’any del seu 4r centenari. 

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.
 
 "Aquesta distinció representa el reconeixement al treball de milers i milers de confrares que durant 400 anys han mantingut viu el culte públic i la devoció a la Mare de Déu de la Cinta. És una distinció de tots i per a tots", ha declarat el primer majordom de l’Arxiconfraria, Francesc Viñes, al moment de rebre la notícia destacant també la importància de que siga enguany quan es produeix la distinció,   "perquè estem dins de l’Any Jubilar i  ens ajudarà a  continuar enfortint i promovent  les nostres activitats des de totes les vessants que ens havíem proposat en la celebració del quart centenari com són les artístiques, musicals, socials i religioses".
 
L’acord de Govern d’avui dimarts 11 d’abril especifica que la distinció a l’Arxiconfraria de la Cinta és “amb motiu del 400 aniversari de la seva fundació. És una associació pública de fidels, constituïda a l’empara del Codi de Dret Canònic, que té com a propòsits el manteniment i impuls del culte de la Mare de Déu de la Cinta, patrona de la ciutat de Tortosa, i el foment dels aspectes culturals, socials i artístics que s’hi relacionen”.
 
La Creu de Sant Jordi s’ha atorgat este 2017 a 29 personalitats i 23 entitats, entre elles, la llibreria Serret de Vall-de-Roures, fundada el 1983. La Generalitat li ha fet este reconeixement "per l’esforç constant per preservar i difondre els valors de la cultura i la llengua catalana". Este és un establiment de referència al Matarranya i a les Terres de l’Ebre per la intensa activitat cultural que desplega. Ha organitzat un gran nombre d’actes que inclouen exposicions, presentacions de llibres, conferències o taules rodones.

D'altra banda, la Generalitat també ha concedit la Creu de Sant Jordi a títol pòstum a  Carme Chacón. Però també el periodista Josep Cuní, els empresaris Víctor Grífols i Miquel Valls o bé l'esportista Gemma Mengual. Rosa Clarà, dissenyadora, i Guillem Terribas, llibreter, també figuren entre els guardonats.