La Generalitat declara la Galera com a Punt d'Interès Artesanal

L’ofici de terrisser a La Galera, al Montsià, es remunta al segle XVIII fins a l’actualitat, amb dues nissagues de canterers que han estat presents durant molts d’anys al municipi

Redacció
11 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:11h
Elaboració d'una peça de terrissa a la manera ancestral.
Elaboració d'una peça de terrissa a la manera ancestral. | Cedida
La Generalitat de Catalunya a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, ha declarat els municipis d’Alpens (Osona) i La Galera, al Montsià com a Punts d’Interès Artesanal.

D’esta manera, es vol reconèixer i l’ofici de terrisser a La Galera i la forja artística del municipi d’Osona.

L’ofici de terrisser a La Galera, al Montsià, es remunta al segle XVIII fins a l’actualitat, amb dues nissagues de canterers que han estat presents durant molts d’anys al municipi, tot i que a l’actualitat només en resta en actiu una: els Cortiella. Des de fa alguns anys s'ha apostat pel turisme per poder dinamitzar i diversificar l'economia de la població i sota el lema “La Galera, poble terrisser” s’ofereix la Fira de la Terrissa (coincidint sempre per l'1 de maig) que representa l'atractiu turístic, lúdic i cultural més important que aporta més visitants a la població; i Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera amb un espai permanent dedicat a la terrissa i als terrissers de la Galera: història, procés artesà de creació d’una peça de terrissa, tipologies de peces, etc. Un espai dedicat a exposicions de caràcter temporal i tot un seguit d’activitats durant tot l'any  que són un altre atractiu turístic i cultural.

Pel que fa a Alpens, el llegat de Joan Prat Roca (Alpens, 1898-1985), ha deixat un gran patrimoni en forja artística al municipi. S'hi poden trobar més de 70 elements repartits per tot el nucli urbà. Aquest llegat patrimonial de forja arreu dels carrers del poble integrat per picaportes, baranes, reixes, fanals i les diferents escultures col·lectives, ha esdevingut un museu de forja al carrer que es pot recórrer com a circuit o ruta. Es poden trobar més de 70 elements de forja per tot el nucli d'Alpens. L’obra més rellevant és “El Manelic” ubicada sobre a la plaça Joan Prat, una peça en homenatge a l'obra Terra Baixa de Guimerà, que van comprar els  mateixos habitants d'Alpens amb una col·lecta popular.
Catalunya té arreu del territori manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat, amb Alpens i La Galera compta ja amb 6 Punts d’Interès Artesanal i 21 municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars.

Són Punts d'Interès Artesanal aquells municipis o àrees dins d'un mateix municipi on es dona una concentració d'un mínim de cinc tallers artesans o que tenen una tradició artesanal de llarg recorregut o reconeixement històric.

A més de la Galera, a les Terres de l’Ebre també s’han reconegut en els darrers anys com a Zona d’Oficis Singulars, la fusta de La Sènia, la Pauma de les Terres de l’Ebre i la Terrissa de Miravet.