Front comú dels alcaldes de l'R15 per aturar el possible desmantellament encobert de la línia

Representants d'onze ajuntaments s’han reunit esta tarda a Móra la Nova per a consensuar un document reivindicatiu que faran arribar a Adif i al govern

La reunió ha tingut lloc este dimecres a la tarda a l'ajuntament de Móra la Nova.
La reunió ha tingut lloc este dimecres a la tarda a l'ajuntament de Móra la Nova. | Cedida
Redacció
05 d'abril del 2017
Actualitzat el 06 d'abril a les 11:49h
Els alcaldes d’onze ajuntaments amb estacions de tren a la línia R-15, en el tram entre Casp i les Borges del Camp, han engegat esta tarda en una reunió a Móra la Nova un front comú per reclamar a Adif “que abandone la seua idea de desmantellar la línia” i execute millores per fer-la competitiva. Fan així suport a les reivindicacions de la Plataforma Trens Dignes pel que fa a la necessitat d'acabar amb les deficiències de la línia de trens nord de les Terres de l'Ebre, el sud del Camp de Tarragona i el Baix Aragó. De la reunió n’ha sortit un document en el qual es demana la potenciació i millora de la línia que faran arribar a Adif, entitat pública depenent del Ministeri de Foment; al subdelegat del govern a Tarragona, Jordi Sierra, i a la Generalitat de Catalunya, i que es presentarà en forma de moció als diferents plenaris municipals dels ajuntaments implicats.
 
Segons ha explicat l’alcalde amfitrió Francesc Xavier Moliné, els ajuntaments sospiten i tenen “una temor fonamentada” que ADIF ha iniciat “un pla que a mitjà i llarg termini comportarà el desmantellament progressiu d’esta línia”. Així ho apunta, sostenen, “la falta de manteniment de la infraestructura, que repercutix en la qualitat del servei, especialment en el transport de viatgers; també la degradació de la línia a la categoria D; uns horaris que no s’adapten a les necessitats d’uns usuaris que cada vegada més opten pel transport privat i el fet que que s’estan desmuntant zones de càrrega per a impedir que empreses privades utilitzen la via per a transport de mercaderies, entre altres”, segons exposen en una nota.

Els representants municipals reunits avui han manifestat reivindiquen que “esta línia ferroviària tinga uns paràmetres de competitivitat òptims que la facen rendible i no condicione el desenvolupament del nostre territori”.

Els 11 ajuntaments presents a la reunió, que també ha comptat amb l’assistència d’un representant de la Plataforma Tres Dignes de les Terres de l’Ebre, són els de: Les Borges Blanques, Riudecanyes, Pradell de la Teixeta, Falset, Els Guiamets, Flix, Riba-roja d’Ebre, Faió, La Pobla de Massaluca, Casp i l’amfitrió, Móra la Nova. També ha manifestat el seu suport, tot i no ha pogut assistir, l’Ajuntament d’Ascó.

L’alcalde Francesc X. Moliné ha explicat que la reunió l’ha liderat el seu ajuntament “perquè des de la Plataforma Trens Dignes ens van manifestar que se sentien una mica sols i que no rebien prou suport de les administracions. Per la nostra història ferroviària, este paper hem cregut que ens tocava a nosaltres”, ha conclòs.