La DOP Oli Terra Alta presidirà el tast de l'Oli de la Passió de Vilalba dels Arcs

Serà este dissabte al Casal Cultural Rossinyol de Vilalba dels Arcs | És un projecte que es va iniciar fa tres anys on l'oli pren protagonisme com a producte autòcton del municipi i de la comarca, i es vincula amb la representació de la Passió

Foto d'arxiu d'una edició anterior del tast comentat de l'oli de la Passió de Vilalba dels Arcs i de l'obertura de les àmfores d'oli.
Foto d'arxiu d'una edició anterior del tast comentat de l'oli de la Passió de Vilalba dels Arcs i de l'obertura de les àmfores d'oli. | Cedida
Redacció
05 d'abril del 2017
Actualitzat a les 16:33h
La Denominació d'Origen Protegida Oli de la Terra Alta, conjuntament amb el Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs, organitza este dissabte, 8 d'abril, a les 18 hores, el tast de l'Oli de la Passió, al Casal Cultural Rossinyol de Vilalba dels Arcs. És un projecte que es va iniciar fa tres anys on l'oli pren protagonisme com a producte autòcton del municipi i de la comarca en general, a l'igual que el vi, i es vincula amb la representació de la Passió, declarada Patrimoni Festiu de Catalunya i Festa d'Interès Comarcal de la Terra Alta, segons ha informat el Consell Regulador DOP Oli Terra Alta en un comunicat.

Es tracta d'un oli de la varietat empeltre procedent d'oliveres centenàries, que es premsa a la pedra i es conserva en àmfores de terrissa a la cripta de la Confraria de Nostra Sra. de Gràcia. Cal destacar que tot el procés és artesanal, des de la seua recol·lecció fins al filtrat i l'emmagatzematge, a símil del procés durant l'època romana. Estes àmfores són una reproducció de les troballes que van tenir lloc al jaciment arqueològic Turó del Calvari del mateix municipi i que daten del 600 aC.

A la representació de la Passió, durant l'escena del Sant Sopar, l'oli hi és present juntament amb el vi i el pa elaborat exclusivament pel Patronat de la Passió. És una escena amb gran contingut plàstic on convergixen els productes del territori amb els usats durant l'època de Jesús. A més, l'oli s'utilitza com a font de llum durant la versió nocturna de Dijous Sant, ja que la representació s'il·lumina de forma natural.

L'Oli de la Passió serà tastat per primera vegada el Dissabte de Rams, en el marc d'un tast comentat on també hi seran protagonistes olis de diferents varietats autòctones de Vilalba del Arcs i de la zona de producció de la DOP Oli de la Terra Alta: olis de varietat farga, morruda i arbequina. Així, durant l'acte es podran identificar els seus atributs afruitats i característiques singulars de cadascun.

Els membres del comitè de tast seran Cande Andreu, tècnica de la DOP Oli de la Terra Alta; Josep Alqueza, del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya; Adriana Targarona, de l'Escola Agrària de Gandesa; i també es comptarà amb la presència de Josep Gironés, escriptor de la Fatarella i divulgador de la cultura de l'oli.