Tortosa demana que l'aigua del canal Segarra-Garrigues només es destine a ús intern de la conca de l'Ebre

El ple de l'Ajuntament consensua una moció que rebutja qualsevol transvasament de l'Ebre a conques internes de Catalunya

Ple obert del saló de sessions de l'Ajuntament de Tortosa durant la celebració del ple ordinari del mes d'abril.
Ple obert del saló de sessions de l'Ajuntament de Tortosa durant la celebració del ple ordinari del mes d'abril. | ACN / A. Mayor
ACN
04 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:31h
El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar este dilluns a la nit per unanimitat una moció per reiterar l'oposició del consistori a qualsevol transvasament de l'Ebre o del Segre a les conques internes de Catalunya. Malgrat que als acords de la proposta, presentada per Movem Tortosa però consensuada amb tots els grups municipals, no rebutja explícitament l'anomenat pacte de Rialb, sí que insta la Generalitat a garantir que l'aigua del canal Segarra-Garrigues només es destine a usos interns de la conca de l'Ebre. La proposta planteja també que el Govern faça un estudi acurat sobre els problemes d'abastiment d'aigua de boca dels quatre municipis de l'anomenat pacte de Rialb que estan, en part, fora de la conca de l'Ebre, per buscar alternatives basades en els principis de la nova cultura de l'aigua. L'alcalde, Ferran Bel, ha agraït que "un cop més" Tortosa es posicione "unànimement" en contra de qualsevol transvasament.

La moció té quatre punts: rebutjar qualsevol transvasament de l'Ebre a les conques internes de Catalunya; instar la Generalitat a garantir que l'aigua del canal Segarra-Garrigues només es destine a usos dins de la conca de l'Ebre; instar la Generalitat a fer un estudi més complert de les necessitats d'aigua de boca dels municipis afectats fora de la conca de l'Ebre i buscar alternatives d'abastiment basades en els principis de la nova cultura de l'aigua; i traslladar els acords al Govern, als partits polítics i a la PDE.

El proposant de la moció, el portaveu del grup municipal de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha assegurat que l'objectiu de la proposta era que l'Ajuntament es posicionés en contra de qualsevol transvasament d'aigua de l'Ebre o dels seus afluents fora de la conca "per molt petit que siga". Arran de la polèmica oberta després de l'acord per fer arribar aigua de l'embassament de Rialb a una trentena de pobles de la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia, Jordan ha explicat que calia un pronunciament, de nou unànime, de l'Ajuntament de Tortosa. "No podem consentir un transvasament per molt petit que siga a quatre pobles que estan fora de la conca de l'Ebre perquè s'està creant un precedent perquè més endavant l'aigua arribe a Barcelona o a altres territoris com el País Valencià o Múrcia", ha afegit.

El portaveu de Movem ha recordat que, en l'anomenat pacte de Rialb, la majoria de municipis afectats estan dins de la conca de l'Ebre però que hi ha quatre que formen part de les conques internes de Catalunya. "En aquest cas estem parlant de transvasament", ha manifestat Jordan.

Tot i que la moció s'ha aprovat per unanimitat, la portaveu del grup municipal del PDeCAT, Meritxell Roigé, ha recordat que tots els municipis de l'anomenat pacte de Rialb formen part de la conca de l'Ebre, segons el registre de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), malgrat que és cert que n'hi ha quatre que dins del seu terme municipal també forma part de les conques internes de Catalunya. Roigé ha recordat que el Govern ha estudiat totes les alternatives possibles per abastir d'aigua de boca estos municipis i que esta solució ha estat la menys perjudicial. 

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha intervingut per agrair a tots els grups municipals que hagen fet un esforç per tornar a aprovar per unanimitat una proposta que rebutja qualsevol transvasament fora de la conca de l'Ebre.