El PSC de Tortosa demanarà al ple que només es cobre plusvàlua si hi ha un increment del valor del immoble

També ha fet una altra proposta demanant una intervenció immediata per a la millora del parc de Lluís Companys a Ferreries

Enric Roig i Manel de la Vega, regidors del PSC a Tortosa, en una imatge d'arxiu.
Enric Roig i Manel de la Vega, regidors del PSC a Tortosa, en una imatge d'arxiu. | Cedida
Redacció
03 d'abril del 2017
Actualitzat a les 20:38h
El PSC presentarà una proposta al ple d'este dilluns, 3 d'abril, per demanar que els ciutadans de Tortosa no hagen de pagar la plusvàlua d'aquells immobles que no hagen augmentat realment el seu valor. Actualment este impost s'aplica automàticament quan es fa una transmissió d'un immoble, ja sigue per la venda o per herència, encara que no s'haja produït un increment del seu valor. A més, el grup municipal ha fet una altra proposta demanant una intervenció immediata per a la millora del parc de Lluís Companys a Ferreries "donat el seu estat actual".

"Entenem que no és just que els ciutadans paguen un impost per haver venut el seu terreny si realment no s'ha produït un guany en la venda", ha manifestat el portaveu de la formació socialista, Enric Roig, que ha explicat que "el passat 17 de febrer es va conèixer una sentència del Tribunal Constitucional en la qual es pronunciava en contra d'esta aplicació automàtica de l'impost en els supòsits provats en què no haja tingut lloc un increment de valor. Esta sentència pot sentar precedents i donar lloc a reclamacions i processos judicials que esdevinguen un impacte notable sobre les finances municipals ja que este impost és una de les principals fonts d'ingressos a nivell municipal. A més, hem d'estar al costat dels tortosins i facilitar-los la feina a fer en el cas que presenten reclamacions per un cobrament indegut, a la vista de la sentència del Tribunal Constitucional".

Per tot això el grup del PSC ha presentat esta moció, per instar al Govern de l'Estat a què adapte la normativa actual de l'impost "de manera que este no s'aplique immediatament si es pot demostrar que no hi ha hagut increment de valor i al mateix temps que els ajuntaments no es vegen perjudicats per la davallada d'ingressos que pot resultar de la judicialització d'este tema, rebent compensacions per part del Govern en cas de què hagen de retornar els diners reclamats pels ciutadans", ha explicat Roig.

El grup municipal també ha presentat una proposta per demanar la intervenció immediata per a la millora del parc de Lluís Companys a Ferreries. Segons el portaveu socialista, "este hauria de ser un dels principals espais d'esbarjo de la ciutat però el seu pèssim estat actual, ple de brutícia, amb mobiliari en mal estat, paviments aixecats, presència d'excrements d'animals, voravies inacabades, entre d'altres, evidencia la manca de manteniment de l'espai públic, tal com vam denunciar en roda de premsa fa uns dies. Tot i que el nostre partit fa accions per conscienciar a la ciutadania de què cal tenir cura de l'espai públic, l'Ajuntament ha de vetllar pel seu correcte manteniment".

A la proposta presentada pel grup socialista es demana que s'intervingue de manera immediata al parc urbà del President Lluís Companys i Jover per la millora "urgent" de la imatge de la plaça, de les zones verdes, dels paviments, del mobiliari urbà i que es dignifique la imatge del monument "a l'insigne polític català". Així mateix, es proposa que es prenguen les mesures per tal de millorar el funcionament de la zona d'esbarjo canina davant de la gran quantitat d'excrements que hi ha pel Parc i que s'apliquen les mesures per evitar la "mala imatge" que dona veure envasos de begudes alcohòliques escampats per tot el parc.