Acuamed rescindeix el contracte amb FCC per la descontaminació de l'embassament de Flix

L'empresa estatal es compromet a acaar, abans de 2020, les obres vinculades al Pla de Restitució en diferents municipis

Pla general de l'embassament de Flix i les instal·lacions de l'empresa química Ercros.
Pla general de l'embassament de Flix i les instal·lacions de l'empresa química Ercros. | ACN / J. Marsal
Redacció
03 d'abril del 2017
Actualitzat a les 21:33h
L'empresa estatal Acuamed rescindirà el contracte amb Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) encarregada de les obres de descontaminació de l'embassament de Flix. La rescissió es durà a terme després de la negativa de FCC a retirar el material contaminat que encara queda al fons del pantà.

Acuamed ha anunciat la decisió en la reunió de la Comissió de seguiment tècnic per la problemàtica de Flix que s'ha dut a terme este matí. El director general de l'empresa estatal Francisco Javier Baratech ha insistit que els informes de què disposa Acuamed determinen "clarament" que encara queden "79.300 metres cúbics de material contaminat dins de l'embassament i que cal eliminar-los en qualsevol cas". FCC va argumentar que disposava d'una altra documentació on s'indicava que ja havia finalitzat la descontaminació, cosa que, segons Acuamed "és palmàriament fals". "Nosaltres sí que tenim un informe que determina que hi ha aquests contaminants permanents a l'embassament", ha reiterat Baratech.

Mentre s'adjudiquen les obres restants de descontaminació a una nova empresa, Acuamed ha ampliat per 3 mesos i mig el contracte amb FCC, amb l'objectiu de fer una resolució de contracte "odenada i eficient". No obstant això, el director general d'Acuamed ha avançat que reclamaran "responsabilitats" a la constructora en forma d'indemnitzacions i sobrecostos per haver donat per finalitzades abans d'hora les obres.

D'altra banda, Acuamed s'ha compromès a acabar abans de 2020 les obres vinculades al Pla de Restitució que impliquen la construcció de sistemes de subministrament d'aigua alternatius, aigües avall de Flix, en diferents municipis. Del total de 44 projectes, s'han executat 14 obres, 2 es troben en execució i les 28 restants en diferents situacions (18 pendents de licitació, 7 pendents d'adjudicació, 1 pendent de projecte per l'Agència Catalana de l'Aigua, 2 pendents de resolució ). La inversió total compromesa per Acuamed per a l'execució d'estos 44 projectes ascendeix a 32,5 milions d'euros.