Alliberen 2.000 samarucs a la llacuna del Port de l'Estany de l'Ametlla de Mar

Forma part del projecte S.O.S. Samaruc, liderat per l’entitat sense ànim de lucre Paisatges Vius | El Centre Ictiològic del Parc s’ha encarregat de la cria d’aquest peix amenaçat

El samaruc és un dels vertebrats més amenaçats del planeta.
El samaruc és un dels vertebrats més amenaçats del planeta. | Cedida
Redacció
29 de març del 2017
Actualitzat el 04 d'abril a les 17:34h
Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre alliberaran el proper divendres, 31 de març, 2.000 samarucs (Valencia hispanica) a la llacuna del Port de l’Estany de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre). També hi participaran representants de l’entitat Paisatges Vius i els alumnes de l’IES de l’Ametlla de Mar. Estos peixos, en greu perill d’extinció, s’han criat en captivitat al Centre Ictiològic del Parc, on s’hi duu a terme un programa de conservació i recuperació de l’espècie.
 
El samaruc és un dels vertebrats més amenaçats del planeta que només es troba a la península Ibèrica, més concretament a les Terres de l’Ebre i al País Valencià. La precarietat de la seua situació radica en la introducció generalitzada d’un altre peix, la gambúsia (Gambusia holbrooki), i la pèrdua i degradació d’hàbitats. Estes amenaces condicionen en gran mesura la seua viabilitat a llarg termini ja que la tendència poblacional és negativa, tot i els constants esforços per recuperar-lo. A Catalunya existeixen únicament quatre poblacions, totes elles a les Terres de l’Ebre.
 
Història d’una recuperació

 
L’entitat sense ànim de lucre Paisatges Vius, dedicada a la conservació de la natura, la biodiversitat i el paisatge, va endegar l’any 2014 el projecte S.O.S. Samaruc, amb la col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar. El projecte està finançat per Fons Andrena i la Fundación Biodiversidad. L’objectiu principal és augmentar la distribució del samaruc, establint nous nuclis en este municipi. També contempla la restauració de tres llacunes amb les característiques morfològiques, biològiques i fisicoquímiques que necessita este peix.
 
L’any 2016, dins del marc d'este projecte, es va restaurar la llacuna del Port de l’Estany. Des de la finalització de les obres de restauració, a l’abril de 2016, fins ara, els tècnics del Parc i de Paisatges Vius han realitzat una sèrie d’estudis de seguiment per valorar la idoneïtat de l’alliberament. Els resultats han confirmat que la llacuna és adequada per albergar un nucli poblacional de samaruc viable a llarg termini.