El darrer treball dels Quicos arriba amb la vista posada a la celebració dels 25 anys del grup

El conjunt ebrenc presenta 'No tinc diners', amb el qual defensa que per «fer folklore i inspirar-se» cal estar «molt alerta a tot allò que anem vivint»

Els sis membres del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries aguantant dos exemplars dels seu nou disc, sota el Pont del Vicari de Roquetes.
Els sis membres del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries aguantant dos exemplars dels seu nou disc, sota el Pont del Vicari de Roquetes. | ACN
ACN
28 de març del 2017
Actualitzat a les 18:43h
Apunt de complir un quart de segle damunt dels escenaris —ho faran el 15 de desembre d'enguany—, Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries estan convençuts que els queda "molt camí per recórrer". Més enllà dels tresors i dels regals que encara els salvaguarda la seua principal font d'inspiració, el llibre Del folklore tortosí de Joan Moreira, el grup continua "bevent" del folklore popular actual, "evolucionat i fet per la gent". "No té normes ni veritats absolutes. Seguir inspirant-te en el folklore i en allò que passa al poble és estar molt alerta a tot allò que anem vivint", ha defensat Artur Gaya, veu de Quico el Cèlio. De fet, el seu tretzè i darrer treball, No tinc diners, és un reflex de "la frase més popular" de la crisi econòmica actual. "Fins i tot els bancs deien que no tenien diners quan els tenien en paradisos fiscals. Encara avui és un títol molt vigent", ha apuntat Gaya. El disc, que inclou tretze temes nous, és "multitemàtic, festiu i reivindicatiu". El duran de gira este estiu i n'estrenaran l'espectacle a la tardor, un dolç camí fins iniciar, al desembre, la celebració del 25è aniversari del grup, que s'allargarà durant el 2018.

El nou treball dels Quicos inclou temes de diverses temàtiques. Les cançons fan un homenatge a les persones refugiades, a històrics cantadors de jota, a la tradició dels àpats de celebració, al paisatge del Port compartit pels ebrencs, a la identitat del territori o a un dels membres del grup, en Jaumet, entre d'altres. Les músiques també són igual de variades, des de la rumba, els ritmes llatinoamericans, el bolero, la balada, la cançó de bressol i, com no, la jota. 

Tot i que el nou espectacle del No tinc diners no estarà llest fins a la tardor, el grup comença este proper cap de setmana amb la gira que ja inclou les noves cançons del disc. Paral·lelament, treballa amb diverses bandes de música del territori. El passat dissabte van celebrar els 30 anys del festival Tradicionàrius amb la Lira Ampostina, en un concert a l'Auditori de Barcelona i actuaran amb la Banda de Música del Perelló la setmana vinent. També preparen un concert amb la Banda Municipal de Música de Tortosa, que celebra enguany el 75è aniversari, i la jotera Carmen París, que tancarà les actuacions musicals de les Festes de la Cinta 2017. 

"Noces" d'argent
I entre tant aniversari, els Quicos preparen el seu 25è aniversari. El 15 de desembre de 1992, Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries feien el seu primer concert i compliran 25 anys el proper mes de desembre, unes noces d'or que el grup rep en plena "maduresa", gairebé com una "tercera edat", i amb "molt esforç, el mèrit i la satisfacció" d'haver fet este "camí planer" amb la calma necessària. "La nostra manera de treballar ha estat anar caminant sense marcar-nos cap fita i és una de les coses que més ens han servit per arribar fins aquí", ha dit Gaya. "Hem tingut la sort de poder fer la cosa a la nostra manera i al nostre ritme i el temps que duréssim també ens agradaria continuar així", ha afegit la veu de Quico el Cèlio. Les celebracions, que començaran per Nadal, s'allargaran durant tot l'any 2018 on, de ben segur, tindrà cabuda un concert "molt especial". "Estes celebracions servixen per tirar endavant", ha ressaltat Artur Gaya.