Creu Roja atén a Tortosa més de 30 casos de soledat no volguda en la gent gran durant el 2016

Ho han exposat en el marc de la presentació de la memòria anual d'activitats 2016 de l'entitat | El programa està coordinat per dos tècniques de Creu Roja i els serveis socials de l'Ajuntament

Redacció
28 de març del 2017
Actualitzat a les 17:03h
Voluntaris de la Creu Roja fent trucades a gent gran.
Voluntaris de la Creu Roja fent trucades a gent gran. | Marina López / ACN
Creu Roja ha consolidat la prova pilot iniciada fa tres anys i mig a Tortosa d'intervenció directa sobre la soledat no volguda en la gent gran. Convertida ja en programa ha permès la detecció de 53 casos i durant l'any passat es van beneficiar 32 persones. El programa està coordinat per dos tècniques de Creu Roja i els serveis socials de l'Ajuntament de Tortosa que s'encarreguen de la detecció de casos, i compten amb el suport d'associacions de veïns, de dones i de casals de jubilats, entre d'altres. Es fan acompanyaments dins i fora del domicili, treballs sobre l'alteració del son i/o trastorns alimentaris, o estimulació cognitiva, entre altres activitats. Un dels objectius és vincular esta gent gran que s'ha quedat sola a la xarxa social aprofitant els recursos que hi ha amb les entitats.

Com han explicat les tècniques responsables del programa a Tortosa és molt important també la feina no només de detecció dels casos sinó la preventiva i evitar que arribe a haver gent gran que es quede aïllada per la soledat. Un dels recursos que empren és la sensibilitat veïnal així com també l'alerta que poden donar casals de jubilats on fa temps que no veuen alguna persona o que canvia d'hàbits. "S'estudien tots els casos que detectem però no intervenim en tots, a vegades hi ha gent que està sola perquè vol, però és important conèixer-ho per poder actuar", ha explicat la regidora de Serveis Socials i a les Persones de Tortosa, Maria Jesús Viña. 

Durant la presentació de la memòria d'activitats de Creu Roja durant el 2016 a Tortosa, s'ha explicat que un altre dels programes que més intervencions ha tingut és el servei de teleassistència domiciliària amb 270 persones incloses i 3.605 accions fetes. Este projecte, finançat pels mateixos usuaris, és un dels que té més reclam ja que les persones grans que viuen soles saben que prement un botó durant les 24 hores del dia poden reclamar assistència en cas de no trobar-se bé o patir una caiguda, per exemple. La majoria d'estes 3.600 accions no són totes intervencions sinó trucades telefòniques que fan els voluntaris de Creu Roja a la gent que està subscrita al servei. 

Entre altres programes, destaca els sis casos d'atenció a dones víctimes de violència masclista i els seus fills, on Creu Roja els facilita un telèfon mòbil amb GPS; també les 102 famílies ateses en el programa d'integració d'immigrants; les 42 famílies ateses en el programa de prevenció de l'exclusió residencial; o els 26 xiquets beneficiats amb ajuts econòmics per a la compra de llibres, material escolar o despeses de l'AMPA.

Creu Roja compta amb més d'un centenar de voluntaris a Tortosa però el seu president, Josep Anguera, ha fet una crida a sumar gent al projecte, així com a crear nous socis que permeten finançar els programes que tiren endavant.