Un sentit homenatge eternitza les «tretze roses» de Freginals

Familiars de les víctimes reclamen canvis per millorar la seguretat dels passatgers | El Govern, per la seua banda, es compromet a traure'n "una lliçó de futur"

L'acte en homenatge les víctimes de l'accident de Freginals s'ha fet davant del monòlit alçat al costat del punt on es va produir l'accident.
L'acte en homenatge les víctimes de l'accident de Freginals s'ha fet davant del monòlit alçat al costat del punt on es va produir l'accident. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
24 de març del 2017
Actualitzat el 27 de març a les 9:55h
Entre camps d’oliveres, a la vora del tram d’autopista on va succeir el tràgic sinistre, s’alça el monòlit que homenatja les 13 víctimes mortals de l’accident de Freginals, ocorregut la matinada del 20 de març de 2016. Avui divendres el Govern de la Generalitat i l’Ajuntament d’este petit poble han celebrat un acte en record de les 13 noies que van perdre la vida, en què hi han assistit familiars, cònsols dels països d’origen d’aquestes, representants dels cossos d’emergències i autoritats.

Un acte ple d’emotivitat, en què també s’ha expressat el desig per part de les famílies i la voluntat per part de les autoritats, d’actuar perquè accidents com el de Freginals no es tornen a repetir.  “No més viatges barats, planejats per la nit amb imprudència a Europa. Demanem, més dotacions de seguretat, més controls dels transport i més infraestructures modernes a les nostres carreteres”, ha expressat amb dolor Constanza Scarascia, germana d’una de les noies i portaveu de les famílies, que s’han unit en una associació.  Scarascia també ha lamentat que es “parli tant dels cinturons de seguretat” i no es reflexioni sobre tots els altres condicionants: “Em dol molt que no es reflexioni suficientment sobre el dolor de veure el bus destruït després de bolcar amb el sostre aixafat per la part superior. La responsabilitat no és només del xofer, és la planificació, les condicions de seguretat,... és tot”, ha afirmat.
 

Familiars han dipositats entre les roses de ferro forjat alguns poemes i fotos que recorden les 13 noies mortes. Foto: Sofia Cabanes


No ens resignem a mirar impassibles el que va passar. Estem treballant perquè de cada accident se’n aprèn, se’n pot traure una lliçó de futur. Com a Govern de Catalunya hem activat un grup de treball específic perquè accidents com el de Freginals siguen més difícils en un futur”, ha expressat per la seua banda el conseller d’Interior, Jordi Jané, qui, entre llàgrimes, ha recordat els cossos d’emergències que “van ser a primera línia i ens vau fer sentir orgullosos d’uns serveis que van estar a l’alçada del que Catalunya com a país d’acollida sempre ha volgut”.

Els poc més de 400 habitants de Freginals han quedat marcats per la tragèdia. Així ho transmetia commogut l’alcalde del municipi, Josep Roncero referint-se a les "tretze roses": “Aquell dia i en este mateix punt, quan vaig assabentar-me que les víctimes eren joves estudiants, vaig aixecar els ulls incapaços de contenir l’emoció i em deia: ‘no s’hi val, no és just. Per què és així de cruel la vida en tantes ocacions?”, ha expressat, tot mostrant el seu suport als familiars i als cossos d’emergències. En l'acte hi ha assistit també veïns del poble i la seua coral ha interpretat dues peces per acompanyar l’homenatge. En nom de tots els veïns Roncero ha adquirit el compromís de “mantenir la dignitat d’aquest lloc i acompanyar els familiars per sempre en el seu dolor”. Freginals els rebrà al llarg dels anys amb els braços ben oberts”.
 

Vista del monòlit, ideat conjuntament pel poble de Freginals i les famílies de les víctimes. Foto: Sofia Cabanes


El monument alçat al costat del punt quilomètric 333, on es va produir el sinistre, ha estat creant conjuntament entre l’Ajuntament de Freginals i familiars de les víctimes. Es tracta d’un gran monòlit de pedra, extret d’una cantera de la zona. Sobre una de les cares, s’hi ha incrustat un arbre de ferro forjat, les branques del qual culminen amb 13 roses que recorden les 13 víctimes de l’accident. També s’hi ha fixat dos plaques, una posada pel mateix municipi i l’altra pels familiars, on es poden llegir els noms de les noies que van perdre la vida aquell fatídic 20 de març i els seus països d’origen.
 
En l’acte també hi ha intervingut també el cònsol general d’Itàlia a Barcelona, Stefano Nicoletti, el becari general del Bisbat de Tortosa, José Luís Arín i el Subdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Sergio Delgado.

Al final dels parlaments i mentre s’interpretava amb oboè i guitarra el ‘Cants dels Ocells’, autoritats, cossos d’emergències i familiars, han dipositat roses blanques al voltant de l’arbre de ferro d’on néixen les 13 roses en una colpidor seguici trencat pels plors i el dolor del record.
 

Al final de l'acte, i mentre sonava el Cant dels Ocells, s'ha fet una ofrena de roses blanques. Foto: Sofia Cabanes