El Parlament redueix el llistat de municipis que celebren correbous

Una votació molt ajustada suprimeix les festes amb bous de Torroella de Montgrí, Olot i Roses

Un noi esquiva a una de les vaquetes a Torroella de Montgrí durant el correbou del passat agost de 2016.
Un noi esquiva a una de les vaquetes a Torroella de Montgrí durant el correbou del passat agost de 2016. | ACN
Redacció / ACN
23 de març del 2017
Actualitzat a les 11:08h
El Parlament de Catalunya ha aprovat treure els municipi de Torroella de Montgrí, Olot i Roses del llistat de pobles catalans on se celebren les festes tradicionals amb bous. La votació, que s'ha inclòs dins les esmenes als pressupostos del 2017, ha estat molt ajustada. De fet, només s'ha decidit per un sol vot de diferència.  Girona, que comptava amb 4 municipis on tradicionalment es feien correbous, es queda ara amb un sol poble, Vidreres. 

Torroella de Montgrí ha protagonitzat la votació d'este esmena per la polèmica, que va desembocar en una greu crisi de govern a la població. No ha estat este el cas d'Olot i Roses on hi havia un ampli consens per suprimir els actes amb bous de les seues festes.

La supressió de les vaquetes a Torroella de Montgrí tanca un camí que el ple de l'Ajuntament va iniciar el maig de l'any passat. Aleshores, el consistori va aprovar una moció del PACMA que declarava el poble lliure de correbous. Poques setmanes més tard, l'escrit desembocava en una moció de censura. L'aleshores alcalde, Jordi Cordon (CiU) va donar l'autorització perquè se celebressen les vaquetes fent ús del seu vot de qualitat. La decisió es va prendre en una Junta de Govern Local.

Això va provocar una crisi a l'Ajuntament. ERC-Junts, amb qui CiU governava, va sortir del pacte de govern i va bastir una moció de censura contra Cordon, que va retornar l'alcaldia a Josep Maria Rufí (ERC). 

A l'agost, la Penya San Marcos va celebrar les vaquetes. Feia 37 anys que els correbous es portaven a terme per Sant Genís, però tots els grups que van donar suport a la moció del PACMA (ERC, LEST i la CUP) ja havien deixat clar que aquestes serien les últimes.

I d'aquesta voluntat en surt, precisament, la votació que este dimarts es va dur a terme el Parlament. Suprimir Torroella de Montgrí de l'annex de la llista dels municipis on se celebren correbous s'incloïa dins una esmena a la Llei dels Pressupostos per al 2017, on també hi apareixien Olot i Roses (Alt Empordà).

Però mentre a Junts pel Sí (JXSí) hi havia unanimitat en el cas d'aquests dos últims municipis, amb Torroella de Montgrí no passava el mateix. El grup d'ERC al Parlament volia treure Torroella de l'annex, però el PDeCAT s'hi oposava.

Per un vot de diferència

La votació, al final, va ser molt ajustada. De fet, l'esmena va prosperar amb només un sol vot de diferència. Dels 131 diputats que hi havia a la Cambra en el moment de la votació, 45 van votar a favor (ERC, la CUP, CSQP i independents com Anna Caula i Lluís Llach). 44 parlamentaris ho van fer en contra (PDeCAT i PP) i els 42 restants s'han abstingut (C's i el PSC).

Les entitats animalistes celebren la decisió


La directora d'AnimaNaturalis a l'Estat, Aïda Gascón, ha valorat la supressió de Torroella, Roses i Olot del llistat com un "gest simbòlic" ja que "tot i que aquesta modificació de la llei no pot evitar que aquests municipis tornin a fer correbous, és un gest simbòlic que marca una clara tendència cap al futur d'una Catalunya més justa i sensible amb els animals".  

AnimaNaturalis avança que treballarà per seguir suprimint més municipis de la llista, com per exemple Badalona, que tot i que tampoc organitza correbous des de 2015, no es va sotmetre a votació al ple de l'Ajuntament i per això no s'ha pogut eliminar de l'Annex de la Llei 34/2010. 

L'ONG animalista assegura que la mobilització ciutadana contra els correbous a Catalunya avança, "fins i tot a les Terres de l'Ebre". A Santpedor (Barcelonès) es va crear l´any passat una nova plataforma animalista amb l'únic objectiu d'acabar amb els correbous al poble, un acte que consideren "anacrònic i cruel", i ja han recollit més de 6.500 signatures. Al municipi d'El Morell (Camp de Tarragona) també veïns i veïnes del poble s´estàn organitzant, així com a Terres de l´Ebre, on aviat es donarà a conèixer una plataforma de gent del territori que "també vol acabar amb els correbous, o si més no amb les pràctiques més violentes contra aquests animals, com són el bou embolat i el bou capllaçat", segons exposen.