Puigdemont nega un transvasament a BCN però admet que ho és cap a uns pocs municipis amb problemes hídrics

El president de la Generalitat parla del pacte de Rialb i la PDE insistix que aquest és el precedent del transvasament del Segre cap a la capital catalana

Redacció
22 de març del 2017
Actualitzat a les 17:41h
El president Puigdemont, en la sessió de control d'este matí al Parlament.
El president Puigdemont, en la sessió de control d'este matí al Parlament.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, he negat este matí en la sessió de control al Parlament que hi haja un transvasament “encobert” del Segre a Barcelona, les paraules que ha fet servir la diputada de la CUP Mireia Boya en la seua intervenció a la cambra referent a l’acord per dur aigua de l’embassament de Rialb a 31 municipis. “De transvasaments no en volem ni imposats per l’Estat espanyol ni imposats pel Govern català”, li ha advertit la diputada cupaire en la seua pregunta al president. Puigdemont ha desmentit que el projecte siga un transvasament a Barcelona, però amb tot ha fet servir la paraula transvasament en referir-se al projecte.

“No hi ha cap transvasament a Barcelona, el que hi ha és un transvasament de Rialb a La Segarra i l’Urgell, que són conca de l’Ebre, i sí a dos municipis de l’Anoia que sumen 380 habitants, i a 8 de la Conca de Barberà que en sumen 3.400 que certament no estan directament a la conca de l’Ebre però que vosté ha de saber que són municipis que tenen seriosos problemes d’abastament d’aigua i que l’aigua ha d’arribar sovint amb cisternes”, ha afirmat textualment el president. “El govern ha de fer tot el possible d’acord amb el territori per garantir el dret universal que vostè reivindica i jo faig també meu”, ha conclòs.
 

Pla mig de la portaveu de la PDE, Matilde Font, assenyalant en un mapa de Catalunya. Foto: ACN


El precedent, insistix la PDE
Precisament avui, Dia Mundial de l'Aigua, la Plataforma el Defensa de l'Ebre (PDE) ha convertit l'acte de commemoració en una nova mostra de rebuig al pacte de Rialb. Tot i reconèixer que els pobles beneficiaris tenen greus necessitats, la PDE defensa altres mesures, com el sanejament dels aqüífers, més beneficioses a llarg termini que un nou 'minitransvasament', amb el qual, insistix la PDE, "acabaran portant l'aigua de l'Ebre a Barcelona". "El problema és que s'obre l'aixeta, s'establix un precedent i automàticament recuperarem el vell lema de "l'aigua per a tots", ha dit Joan Antoni Panisello, portaveu de la PDE. Una quarantena de persones ha participat en la concentració de protesta a les portes de la delegació del Govern, a Tortosa. 
 
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha considerat "important" que el Govern reconega "la premissa" del transvasament d'aigua entre les conques internes de Catalunya, després de les paraules de Puigdemont. "Fins ara deien que no ho era. 
Ara ho reconeixen", ha subratllat la portaveu de la PDE, Matilde Font. Tot i que accepten, com ha apuntat el president Puigdemont que, d'entrada, no es tracta d'un transvasament cap l'àrea metropolitana de Barcelona, sí que insistixen que "és el principi", "el primer pas", per dur-lo a terme. "El nostre problema és que no volem cap transvasament de l'Ebre. En tenim més que suficient amb el de Tarragona", ha apuntat Font.

La PDE ha insistit, a les portes de la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, a Tortosa, que "el següent pas", després d'abastir els 31 pobles del pacte de Rialb, serà fer arribar a Barcelona "els excedents" del canal de reg Segarra-Garrigues que es desembassaran des del pantà de Rialb fins al nou pantà de l'Albagès . "Tindran l'aigua a només a 21 quilòmetres", han apuntat des de la PDE. "D'aquí 5 o 6 anys potser ho necessitaran i llavors a veure què fan. No volem que donen el primer pas perquè després ve el segon", ha defensat la portaveu del plataforma.

Mesures alternatives a les concessions d'aigua
Conscients de les necessitats de pobles, la PDE proposa que se'ls busquen solucions a través de de sanejament dels aqüífers. "S'han de replantejar quin tipus de polítiques calen per treure més rendiment a llarg termini", ha defensat Font. "És el que hauríem de fer tothom: tenir els aqüífers en bon estat com demana la Directiva Marc de l'Aigua. Si ara és més car, ho sentim, però a la llarga tindrà més beneficis i evitarà enfrontaments entre aquells que han de cedir i aquells que han de rebre. Ens hem d'adequar a allò que cadascun tenim. És la base de l'ecologia i de les normatives europees", ha explicat.

La Conca de Barberà no entén la PDE
Des de la Conca de Barberà, on hi ha 8 dels municipis que rebran l'aigua del pantà de Rialb, no entenen l'oposició al projecte per part de la PDE. "És injust perquè parlem de 4 garrafes d'aigua, canonades d'11 centímetres de diàmetre i aigua per a 3.000 habitants", ha assenyalat el president del consell comarcal de la Conca de Barberà, i tinent d'alcalde de Montblanc, Francesc Benet.

Benet ha recordat que la ciutadania d'esta zona de la 'Baixa Garriga' fa més d'una dècada que no pot consumir aigua de boca per excessos de nitrats als subsòls i ha convidat la PDE a veure el projecte i conèixer el seu territori perquè "es facen càrrec que és aigua per a quatre ciutadans que se la mereixen igual que tothom i no treure les coses de mare". "És una qüestió que intentem solucionar des de fa molts anys i en parlen d'una forma molt injusta", ha retret a la plataforma.

El president de la Conca de Barberà ha defensat que "és impossible" transvasar aigua a Barcelona amb canonades petites, sense bombejos previstos i amb quantitats de 0,62 hectòmetres cúbics d'aigua. En canvi, des de la PDE li han rebatut este argument recordant que un cop instal·lades les canonades, és factible i senzill canviar-les de mida. Tot i això, els representants del moviment social en defensa del riu Ebre s'han mostrat disposats a reunir-se per plantejar les seves raons i escoltar les que se'ls planteja des de la Conca de Barberà.

Suport polític territorial
Abans de la seva 15ena assemblea general, la PDE es reunirà amb els diferents grups polítics de les Terres de l'Ebre per conèixer el seu posicionament davant del pacte de Rialb, sobretot un cop el Govern ha reconegut que es tracta d'un transvasament cap a les conques internes del país. "Que la classe política ebrenca ens diguen què pensen i què pensen fer i sabrem amb quins suports polítics podem comptar", ha demanat Joan Antoni Panisello, portaveu de la plataforma.

"És un tema important. Això també és un transvasament i la plataforma es va constituir per aturar-los. Els transvasaments no vertebren el país, treuen els recursos d'un lloc per dur-los a un altre per interessos econòmics o polítics", ha insistit Panisello. "Seguirem al peu del canó i lluitarem. El problema és que s'obre l'aixeta, no que siguen pocs pobles o pocs hectòmetres cúbics. S'estableix un precedent i després tornarà l'eslògan d'allà baix de 'l'Aigua per a Tots'", ha afegit.