Una figura femenina amb una bombeta Edison, imatge de la Festa del Mercat d'Amposta d'enguany

La novena edició està dedicada a l'arribada de la llum | El cartell està inspirat en l'estil de l'artista txec Alphonse Mucha, exponent del cartellisme Modernista

Redacció
21 de març del 2017
Actualitzat a les 16:17h
Detall del cartell de la novena edició de la Festa del Mercat d'Amposta.
Detall del cartell de la novena edició de la Festa del Mercat d'Amposta. | Ajuntament d'Amposta
Una figura femenina inspirada en l'estil de l'artista txec Alphonse Mucha, amb una bombeta Edison a la mà sobre un fons de lliris de color verd i diferents elements que evoquen l'Amposta de principis de segle XX són els elements que conformen el cartell de la novena edició de la Festa del Mercat a la Plaça d'Amposta, que enguany tindrà lloc entre el 19 i el 21 de maig. Este dimarts, dos mesos abans d'esta data, l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, acompanyat per la regidora d'Ensenyament i Cultura, Inés Martí; el director artístic de la Festa, Jordi Príncep; i el dissenyador del cartell, Adrià Merín, han presentat el cartell i també algunes de les línies mestres del que serà la novena edició. 
    
La presentació s'ha fet a l'escalinata d'una de les cases modernistes que hi ha a Amposta, la Casa Fàbregas, datada del 1913, "l'escenari perfecte per mostrar l'accent modernista del cartell d'enguany", en paraules del director de la Festa, Jordi Príncep, qui també ha assenyalat que este aspecte està molt vinculat amb la temàtica de l'edició d'este any, l'arribada de la llum. "És una etapa històrica que suposa una gran transformació d'Amposta i del conjunt de les Terres de l'Ebre", ha afegit Príncep. Per emmarcar tota esta transformació, el Museu Terres de l'Ebre i la regidoria d'Ensenyament i Cultura van crear una beca per fer recerca històrica, que enguany ha aprofundit en com i quan va arribar l'electricitat a la ciutat i al conjunt del territori". 

L'alcalde d'Amposta ha destacat també la professionalització de la Festa, que s'impulsa amb un increment de pressupost. A més, ha volgut posar èmfasi en la difusió que se'n farà, participant en diferents fires, "una línia de promoció que vam iniciar l'any passat". Enguany, la Festa del Mercat estarà present a ExpoEbre, de Tortosa, la fira B-Travel de Barcelona, on es farà un tast d'un espectacle representatiu i a Terrassa Modernista, "un referent molt important per a la Festa del Mercat a la Plaça". "La participació en estes fires fa que més gent de fora del municipi ens conegue", ha assenyalat Tomàs, "no volem que siga només una festa endogàmica per als ampostins, sinó que volem que atrague gent d'arreu del territori i del país". 

Entre les novetats d'este any també hi figura l'habilitació d'un Espai de Fires i Festes d'Època durant els dies de la Festa, on exposaran fires i festes similars. Malgrat que no s'ha desvetllat res del programa, sí que s'ha avançat que se'n renovarà un 25%. 

Els elements del cartell

Pel que fa al cartell, el seu dissenyador, Adrià Merín, n'ha avançat algunes claus. En este sentit, ha assenyalat que el cartell es basa en el cartellisme emprat a l'època del Modernisme, sobre el 1900. L'estil en què es basa és "l'estil Mucha", de l'artista txec Alphonse Mucha, considerat un dels màxims exponents de l'Art Nouveau. Un estil que se centra en una figura femenina com a eix central, representant esta idea icònica de la dona com a deessa. Es representa també la recurrent expressió de la llibertat en la seua actitud, el vestit de roba de seda o les sinuoses línies del cabell.

La natura, que és també un tret substancial en l'art o disseny del Modernisme, és representat amb els lliris i els colors verds i terrosos de la composició. Pel que fa a la tipografia, es fa ús de fonts emprades per este tipus de comunicació. La figura està envoltada pel típic cercle ornamental d'inspiració bizantina, molt usual en este estil de pòster i a més inclou elements significatius de la ciutat, com la torre de la Carrova, el Pont o escultures i edificis que guarden relació amb l'època o la pròpia festa.

Tots estos elements giren al voltant de la bombeta de llum Edison de 1905 per donar força i centralitzar la composició en relació amb el tema d'esta novena edició. Este fet és un altre tret fonamental que justifica este canvi visual en la comunicació, que va acord amb la modernització i progrés de la ciutat d'Amposta i de les Terres de l'Ebre. L'escena se superposa sobre el marc principal, que és la plaça del mercat ampostina en els primers anys del segle XX.
 

El cartell de la novena edició de la Festa del Mercat d'Amposta. Foto: Ajuntament d'Amposta