Deltebre prescindirà del Copate i gestionarà directament la recollida de residus

L'alcalde assegura que hi haurà més d’1.000.000€ entre estalvi econòmic i millora del servei

Illa de contenidors.
Illa de contenidors. | Adrià Costa
Redacció
15 de març del 2017
Actualitzat a les 12:48h
“Més d’1.000.000€ entre estalvi econòmic i millora del servei respecte a la proposta que tenim damunt la taula del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre”. Este és un dels arguments que va esgrimir l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, este dimarts al vespre en el ple ordinari, per defensar la proposta de l’equip de govern per revocar parcialment les competències que l’Ajuntament de Deltebre té delegades al COPATE per la recollida d’escombraries.
 
Este punt de l’ordre del dia, que va marcar el plenari, es va aprovar amb els vots favorables dels regidors de l’equip de Govern de PDeCAT, Compromís d’Esquerres, ERC i el PP, i el vot en contra de la CUP. L’aprovació d’este punt va anar lligat també al vist i plau de la posada en marxa del concurs públic d’Imatge de Poble per dur a terme la recollida d’escombraries i el manteniment i neteja de les vies públiques i platges.

L’encarregat la proposta va ser el tinent d’alcalde d’Afers Interns i Institucionals, Kilian Franch, que va posar en relleu “el benefici que obtindrà la ciutadania una vegada l’Ajuntament de Deltebre puga dur a terme la gestió dels residus i també l’impuls de la millora de la imatge de poble comportant uns millors serveis i reduint progressivament la taxa d’escombraries que paguen actuals els veïns, veïnes i comerços”. 
 
Així, l’equip de Govern preveu que la gestió directa dels residus permetrà millorar el servei que rep la ciutadania de Deltebre, en tant que s’incrementarà la recollida en nous camions, s’adequaran els contenidors i també s’inclouran illes de contenidors en l’àmbit rústic, a banda d’una deixalleria que s’ubicarà al nucli de Riumar.
 
Pel que fa a la neteja viària, el municipi disposarà de dues màquines hidronetejadores i un camió cisterna per adequar les vies i els espais públics. En relació a la neteja de platges, es realitzarà durant tot l’any, en diferent intensitat depenent de la temporada, per oferir unes platges amb la millor qualitat possible i fent-ho extensiu, per primer cop, a la Bassa de l’Arena i a la Marquesa, a banda de la platja de Riumar.  En total, el contracte que es licita, que tindrà una durada de 4 anys, més dos de prorrogables, té un valor de licitació, en còmput de quatre anys, de 3.190.000€.

La gestió dels residus continuarà en mans del COPATE, de manera que la brossa es continuarà duent a l’abocador de Mas de Barberans.

El representant d’ERC, Gervasi Aspa, va mostrar el seu suport a la proposta ja que “comportarà més estalvi i més servei per a la ciutadania”. A més, el portaveu va explicar que “el preu que s’havia pagat fins ara al COPATE pel servei rebut era força elevat”.  En la mateixa línia, el portaveu del PP, Tomàs Castells, va defensar el seu suport subratllant que “tot i que mancomunar serveis sempre és beneficiós, millor serà per a Deltebre este estalvi de diners, amb millora del servei, augment d’illes i neteja de platges i vies públiques”.  
 
Finalment, la portaveu de la CUP, Dayana Santiago, va denunciar la “clara intencionalitat polñitica” de la proposta. La cupaire va defensar que “mancomunar serveis sempre és més eficaç que individualitzar-los” i que l’acord suposa “un gran pas enrere per a l’assoliment de la gestió directa”. Així mateix, va recordar que quan l’actual alcalde liderava la posada en marxa del Copate defensava “era la millor solució i, ara que no manen se’n volen sortir”.
 
Aprovació del Pla d’Imatge de Poble
El plenari també ha aprovat el Pla d’Imatge de Poble. Un pla que defineix i estructura en un termini de 12 anys quins han de ser els carrers prioritaris a l’hora de la seva adequació depenent d’una fòrmula ponderada a partir de la seua densitat de població, ubicació i estat.