política

Ferran Bel es reunirà amb ERC per aclarir si han canviat de criteri respecte el monument franquista

L'alcalde de Tortosa nega una crisi de govern i recorda que van ser els republicans qui van fixar la data de la consulta

per ACN, Tortosa, 10 de març de 2017 a les 18:37 |
Monument commemoratiu de la Batalla de l'Ebre, a Tortosa. | Josep M Montaner
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), es reunirà amb el seus socis de govern, ERC, en els pròxims dies per aclarir si hi ha hagut algun canvi de criteri dels republicans respecte el monument franquista.

Bel ha negat que hi haja cap crisi de govern per este afer si bé ha reconegut sentir-se molest amb el comunicat de premsa enviat per ERC després d'haver-se fet pública la sentència del contenciós administratiu de Tarragona on s'obliga l'Ajuntament a fer un catàleg de vestigis franquistes a la ciutat. En aquell comunicat, ERC assegura que no correspon a l'Ajuntament fer cap actuació al monument, ja que no n'és propietari, i que no està d'acord en reclamar-ne esta titularitat. L'alcalde ha assegurat que des del govern municipal mai s'ha dit que es reclamarà la propietat del monument, i ha recordat que la constatació que el consistori no és titular del monòlit "ho sabíem tots".


Bel ha assegurat que desconeix si hi ha hagut algun canvi de criteri dels seus socis de govern en els darrers dies i que ja ha parlat amb el grup municipal d'ERC per reunir-se tan aviat com sigue possible —el portaveu i primer tinent d'alcalde està fora de la ciutat—. L'alcalde ha assegurat que va ser una sorpresa la nota de premsa que es va enviar des de les files republicanes perquè feia només unes setmanes els regidors d'ERC insistien que calia avançar el més ràpid possible en donar compliment a la consulta pel monument. "No em consta cap canvi de criteri i ERC sap que l'Ajuntament mai ha volgut reclamar la propietat del monument", ha assegurat l'alcalde que atribuix el comunicat a una disfunció entre els regidors del grup municipal i el partit. "No veig cap motiu per canviar la línia de treball que teníem fins ara, però si la hi ha, seiem i parlem-ne", ha afegit.

L'alcalde ha manifestat que "no té sentit" dir que no s'ha d'actuar perquè un jutge ha dit que l'Ajuntament no té la propietat del monument, quan això "ja ho sabíem tots". Bel ha recordat aquí la pregunta emprada a la consulta del passat 28 de maig on ja es demanava al ciutadà quina opció creia que havia de "promoure" l'Ajuntament. A més, l'alcalde ha recordat també que va ser ERC qui va insistir en fer la consulta abans del 30 de juny de l'any passat. 

Bel ha explicat que el govern municipal ja ha expressat que donarà compliment a la sentència del contenciós amb l'elaboració d'un catàleg de vestigis franquistes.

En un comunicat, ERC de Tortosa expressava que arran de la sentència, l'Ajuntament no ha d'actuar sobre el monument, ja que no n'és ni propietari ni titular. Els republicans asseguren, tal com ja va anunciar l'alcalde, que s'ha de fer el catàleg de vestigis; però recorden que s'han posicionat sempre a favor de la retirada del monument franquista. A més, creuen que cal esperar a determinar qui és el titular del monument i actuar d'acord amb la Llei de memòria històrica. 

 

Participació