Els socialistes troben el suport del PP en l'aprovació del pressupost a Ulldecona

Els comptes municipals per a este 2017 superen els 5,2 MEUR i mostren un estalvi en despesa corrent i un augment en inversions reals | Els 4 regidors de CiU, el regidor de Més Ulldecona i el de la CUP s'abstenen

Façana de l'Ajuntament d'Ulldecona.
Façana de l'Ajuntament d'Ulldecona. | Deosringas CC
Redacció
10 de març del 2017
Actualitzat a les 12:08h
El ple de l'Ajuntament d'Ulldecona va aprovar este dilluns passat a la nit amb els vots favirables dels 5 regidors socialistes del Govern municipal i els dels 2 regidors del PP (a l'oposició) el Pressupost de la corporació local per al 2017, que serà de 5.280.819’71 euros. Els 4 regidors de CiU, el regidor de Més Ulldecona i el de la CUP es van abstenir.

Segons l'alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, els comptes municipals del municipi tenen 4 eixos fonamentals d’actuació “afavorir la reactivació econòmica i potenciar els motors de desenvolupament local, aprofundir en les polítiques d’ocupació, cohesió social i suport a les famílies, millorar el manteniment i la inversió a l’espai públic, consolidar la participació i augmentar la transparència de l’administració municipal”. Ventura també ha destacat que siga la "primera vegada" en els darrers anys que s’aproven els pressupostos sense cap vot en contra.

El repartiment dels diferents capítols mostren un estalvi en despesa corrent i un augment en inversions reals. Així, en el capítol 2 destaca la baixada en 75.000 euros de la partida de cànon a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i Agència Catalana de l’Aigua, atès que l’any passat es van pagar els endarreriments pendents del 2011 al 2015, i un estalvi de 45.000 euros en energia elèctrica. En l’apartat d’inversions la pujada és de 175.000 euros, situant-se este 2017 en 392.000 euros. Els capítols 3 i 9, de despeses i passius financers, també baixa en més de 25.000 euros.

S’incorpora per primer cop als pressupostos una partida específica de 25.000 euros per a dinamització econòmica i una línia de subvencions municipals per a la creació d’ocupació d’autònoms i empreses. En este àmbit destaquen també diverses partides subvencionades pel Servei d’Ocupació de Catalunya en programes d’experienciació laboral, inserció sociolaboral, garantia juvenil i integrals, per valor de 152.633 euros.

Pel que fa a la inversió i manteniment de l’espai públic, un dels principals compromisos del govern municipal, destaca per segon any consecutiu una partida de 100.000 euros per arranjament de carrers i voreres, 110.000 per manteniment de la via, 20.000 per a conservació de jardins i quasi 40.000 per a neteja viària. Hi ha previstes també inversions per valor de 50.000 euros en renovació d’enllumenat i millora de l’eficiència energètica.

També per segona vegada, els pressupostos contemplen una partida per ajuts a la rehabilitació de façanes i vivendes, amb la novetat que, de manera excepcional este 2017, les subvencions poden arribar fins al 40% del cost de l’obra si les vivendes (de més de 50 anys) estan situades al nucli antic del municipi. A la resta de carrers, siguen d’Ulldecona o barris, la subvenció màxima és del 20%. També hi consta la partida de 100.000 euros per adeqüar com a centre cívic el pavelló vell, opció escollida pels veïns i veïnes que van participar en el procès dels pressupostos participatius.

Ulldecona es mostra a favor del dret a vot a partir dels 16 anys

En el mateix plenari es va aprovar una moció presentada per Més Ulldecona-Am -a instàncies de les JERC del municipi-, favorable al dret de vot a partir dels 16 anys. Hi an donar suport CiU, PSC i la CUP, mentre que el PP es va abstenir.

 Més Ulldecona va portar a debat al Ple Municipal la mateixa proposta que havia fet ERC al Congrés per tal de posar en l'agenda política una reivindicació de les associacions juvenils, entre elles el Consell Nacional de Joventut de Catalunya, el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana i el Consell de Joventut de les Illes Balears.

Al jovent d'entre 16 i 18 se'ls atribueixen drets i deures equiparables als que tenen els majors d'edat com ara, dret a treballar, deure de pagar impostos, ple consentiment de tractaments mèdics, dret al matrimoni, responsabilitats penals i dret a decidir si volen seguir estudiant, però no el dret a vot. Per això Esquerra Republicana defensa que el jovent a partir dels 16 anys puga decidir sobre qui legisla aquells temes que afecten directament els seus drets i deures, com ja s'ha fet en altres països.