Invertixen més de 122.000 euros per millorar la xarxa d'aigües pluvials i sanejament de La Ràpita

L'Ajuntament, de la mà d'Aigües de Catalunya, executa un paquet de cinc actuacions per resoldre els problemes de drenatge detectats al municipi

Visita de la segona obra, al carrer Sant Isidre, de l'alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, i responsables d'Aigües de Catalunya.
Visita de la segona obra, al carrer Sant Isidre, de l'alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, i responsables d'Aigües de Catalunya. | Cedida
Redacció
09 de març del 2017
Actualitzat a les 17:35h
L'Ajuntament de La Ràpita, de la mà d'Aigües de Catalunya, ha començat a executar un paquet d'obres de millora de la xarxa d'aigües pluvials i clavegueram que ha de permetre resoldre de manera progressiva els problemes de drenatge i sanejament detectats al municipi. Les cinc actuacions que es posen ara en marxa tenen una inversió global de 122.465 euros. Un cop enllestida la primera obra, consistent en la millora de l'estació de bombament a la zona de la platja dels Hortets —popularment coneguda com de Juanito—, l'alcalde Josep Caparrós i responsables d'Aigües de Catalunya han visitat este dijous la segona obra, al carrer Sant Isidre, a la que seguiran tres actuacions més, una de millora de les xarxes pluvials a l'avinguda dels Esports i dos al clavegueram del carrer Marqués de Valterra i del carrer Méndez Núñez, respectivament, segons ha informat el consistori rapitenc en un comunicat.

Josep Caparrós ha explicat que "el paquet de cinc obres que es posen en marxa comporten les primeres intervencions en cinc dels punts crítics, pel que fa a aigües pluvials i sanejament, detectats en l'estudi d'anàlisi de la inundabilitat urbana que es va realitzar que va permetre, a través d'un model matemàtic, detectar on hi havia problemes relacionats amb el cicle de l'aigua". L'estudi va modelar els circuits del sistema d'aigües i clavegueram i ha servit de base per definir l'estratègia d'actuacions a emprendre.

Així, els primers treballs, ja conclosos, s'han centrat en la millora de l'Estació de Bombament d'Aigües Residuals (EBAR) existent a la platja dels Hortets, amb 14.000 d'euros d'inversió. En este punt es produïen vessaments que afectaven la platja quan les pluges sobrepassaven la capacitat de bombament de l'estació, per la qual cosa s'ha instal·lat un dipòsit annex que recollirà l'aigua que abans es vessava.

Ara mateix està en marxa la segona obra, al carrer Sant Isidre, entre les avingudes Constitució i Catalunya, on es renoven 160 metres longitudinals de canonades i s'instal·len reixes de captació de l'aigua de pluja, amb 50.000 euros d'inversió. Es tracta també d'una obra rellevant perquè eliminarà una problemàtica que afectava, per inundacions, un dels carrers més transitats del municipi.

Un cop enllestida, previsiblement dintre d'unes setmanes, els operaris d'Aigües de Catalunya emprendran la tercera actuació, a l'avinguda dels Esports, on s'instal·laran reixes de captació per millorar el drenatge de tota la via. Les altres dos obres incloses en este paquet incidiran sobre els danys detectats en el clavegueram d'un tram del carrer Marqués de Valterra, que es renovarà entre l'avinguda dels Esports i el carrer Montsià. Finalment, es farà una cinquena actuació en matèria de clavegueram, que permetrà eliminar un punt de bombament i millorar el sistema entre els carrers Méndez Núñez i Camp.

El director de zona d'Aigües de Catalunya ha insistit "en la necessitat de renovar la xarxa d'aigües pluvials i sanejament per evitar inundacions que amb el temps s'agreugen i que
ocasionen molèsties al veïnat". Un cop s'acabe este conjunt d'actuacions, recollides com a urgents en el Pla Director de Sanejament del Municipi, l'Ajuntament i Aigües de Catalunya continuaran treballant en nous projectes, entre ells un d'especialment rellevant, a la zona del Mollet, "on atacarà una problemàtica greu que hi ha d'aigües pluvials a tota la façana marítima, de manera que s'estan buscant les solucions tècniques per resoldre les inundacions que s'ocasionen quan hi ha pluges torrencials", segons ha avançat l'alcalde.

Totes estes obres incloses al Pla Director de Sanejament van a banda a un altre paquet d'inversions, en este cas vinculat a la pròrroga del contracte del servei municipal d'aigua acordada amb Aigües de Catalunya, que comportarà una altra inversió de 670.000 euros en actuacions de modernització i millora, en este cas a la xarxa d'aigua potable, i que es duran a terme en els propers anys.