Desarticulada l'organització internacional de comerç il·legal d'angules, que tindria Mariscos Roset com a epicentre

L'operació policial ha estat coordinada per Europol i Eurojust | L'acció ha acabat amb actuacions a diverses localitats de l'Estat espanyol i Grècia on s'han detingut 17 persones

Redacció
08 de març del 2017
Actualitzat el 09 de març a les 18:07h
Foto, que ha difòs El País, amb les caixes amb diners en efectiu en estat de putrefacció trobades al domicili d'un dels integrants de la xarxa.
Foto, que ha difòs El País, amb les caixes amb diners en efectiu en estat de putrefacció trobades al domicili d'un dels integrants de la xarxa. | Guàrdia Civil
La Guàrdia Civil, en una operació coordinada per Europol i Eurojust en la qual han participat Portugal, Itàlia, França, Grècia i Regne Unit, ha detingut 8 persones a Tarragona, Sevilla i València, 3 dels quals són de Deltebre i vinculats a l'empresa Mariscos Roset, segons han confirmat fonts de la investigació. A estos caldria sumar altres 9 que han estat detingudes a Grècia, pertanyents a una organització internacional dedicada al comerç il·legal d'angules. Als detinguts se'ls imputen els suposats delictes de contraban, falsedat documental, contra la fauna i blanqueig de capitals, tot això sota estructura d'Organització Criminal. La instrucció judicial ha anat a càrrec del Jutjat número 3 de Tortosa i la direcció va anar a càrrec de la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona, participant activament l'Autoritat CITES d'Espanya. Es calcula en més de 7 tones la quantitat d'angules que podrien haver estat exportades il·legalment a Xina cada temporada i durant les quals l'organització havia obtingut uns beneficis de 7 milions d'euros anuals.

Entre els detinguts a l'Estat país, es troben dos ciutadans xinesos vinculats amb el sistema de pagament conegut com hawala, chop o Fei-ch'ien, pel qual l'organització hauria rebut de Hong Kong part dels diners en metàl·lic procedent de la venda d'angules i directament des de ciutadans de nacionalitat xinesa assentats i amb negocis a Espanya, aconseguint d'esta manera evitar la transferència internacional de diners amb el que es reduïen les comissions i eludien el control de les autoritats de control fiscal i financer, segons informa la Guàrdia Civil en un comunicat.

Així mateix, s'ha confiscat prop de dos tones d'animals vius, i s'han practicat a Espanya 9 registres en domicilis i instal·lacions empresarials en els quals es van intervenir mitjans informàtics, documentació de pressumpta activitat il·lícita realitzada, vehicles d'alta gamma, més de 300.000 euros en metàl·lic, entre els quals feixos de bitllets en estat de putrefacció, i en petits lingots d'or.
 

Lingots d'or confiscats en els registres als domicilis i instal·lacions empresarials. Foto: Guàrdia Civil


A esta quantitat cal afegir els prop de 240.000 euros que van ser intervinguts en un control quan la xarxa venia de reunir-se amb els ciutadans xinesos detinguts, encarregats del lliurament de diners en metàl·lic pel sistema descrit.

L'operació Abaia es va iniciar el passat mes de juny, quan efectius del UCOMA del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil van tindre coneixement que una empresa de Deltebre dedicada al sector de les angules, Mariscos Roset, podria estar exportant-les de forma il·legal. Cal destacar que esta empresa ja havia estat investigada al 2012 —Operació Suculenta— pel mateix motiu. Tal com va informar en exclusiva aguaita.cat, el passat mes de febrer, desenes de guàrdia civils van irrompre a la seu de l'empresa i van confiscar més d'un miler de quilos d'angula

Una vegada es van realitzar les primeres gestions, els agents van poder comprovar que esta empresa podria seguir exportant angules —alevins de l'espècie Anguilla anguilla— utilitzant altres països de la Unió Europea per evitar ser detectats.

Amb la informació obtinguda per la Guàrdia Civil, el passat mes de juliol es va mantindre una reunió a la seu de l'Europol a l'Haia, en la qual es van definir les comeses de cadascun dels països afectats. 

Una vegada recaptada la informació, la Guàrdia Civil va poder constatar que l'empresa de Deltebre adquiria les angules pescades legal i il·legalment en territori espanyol, a les quals se sumaven les comprades a ciutadans francesos, portuguesos i italians, sense saber valorar la possible il·legalitat de la procedència d'estes angules.

Per adquirir les angules de forma il·legal se servien de pescadors furtius a la zona d'Andalusia —Comunitat Autònoma on la pesca d'esta espècie està totalment prohibida—, València —on està permesa la seua pesca a professionals amb declaració de captures—, o a la zona de l'Ebre —on s'autoritza la pesca però amb obligació de declaració de les angules pescades—.

Una vegada reunida una quantitat determinada —entre 800 i 1000 quilos—, era traslladada fins a Grècia en un camió especialment condicionat per al transport de peixos vius, i, des d'allí, ocultant la realitat del seu contingut, era enviada a Hong Kong, per ser posteriorment comercialitzada a Xina.

Estos viatges es feien en diverses etapes. Primer sortia un camió des de les instal·lacions de l'empresa de Tarragona fins al Port de Barcelona on embarcava en un ferri fins a Itàlia. Després de creuar per carretera el país, tornava a embarcar en un altre ferri per arribar a les costes gregues i, posteriorment, les dipositaven en vivers situats en les proximitats de l'aeroport d'Atenes.

Després d'esperar uns dies —fonamental per reduir l'estrès de les angules—, l'organització preparava l'enviament per via aèria a Hong Kong, bé falsejant l'espècie d'angula que era objecte d'exportació, o bé ocultant la veritable naturalesa de la mercaderia.
 

Part dels animals vius confiscats a Mariscos Roset en l'operació. Foto: Guàrdia Civil


Cal destacar que l'empresa, en mantenir una activitat totalment reconeguda dins del mercat legal de les angules, podia dissimular els moviments irregulars sobre l'origen de les mateixes, fet que dificultava la labor policial.

Per este motiu, la Guàrdia Civil va establir un dispositiu d'identificació dels responsables, línies de moviments dels animals, fórmules per evitar els controls oficials, entre d'altres, i es va coordinar la recerca amb la resta de països, especialment amb Grècia ja que era des d'on es consumava el delicte de contraban que tancava el cercle delictiu i donava suport a tots els altres. 

Entramat d'empreses pantalla

Fruit d'esta recerca es va poder determinar que l'empresa de Deltebre hauria orquestrat una fórmula per intentar eludir les seues responsabilitats penals. Per a això, associats a coneguts empresaris grecs, havien establert un entramat d'empreses pantalla que utilitzaven per enviar les partides sense aixecar sospites.

Igualment, els agents van constatar que els beneficis obtinguts per cadascun dels graons de l'organització augmentaven de manera notable segons la posició de cada membre de l'organització, sobre la base dels preus de cada nivell: entre 180 i 1.500 €/kg segons el nivell.

No obstant això, el gran benefici de l'activitat estaria sens dubte en la part de l'organització situada a Xina, on s'estima que es podrien obtenir uns beneficis nets que superarien els 7.000 €/kg. 

L'operació ha comptat amb el suport i direcció de la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona, qui posteriorment, va presentar diligències en el Jutjat d'Instrucció número 3 de Tortosa. Així mateix, també ha estat molt important la col·laboració de l'Autoritat CITES.
 

Es calcula en més 7 tones la quantitat d'angules que podrien haver estat exportades il·legalment a Xina durant cada temporada. Foto: Guàrdia Civil