El PP rebutja la creació d'unes Rodalies entre Castelló i Tortosa

Compromís va defensar ahir dimarts al Ple del Senat la moció

Redacció
08 de març del 2017
Actualitzat a la 13:40h
El senador de Compromís Jordi Navarrete durant la seua intervenció al Ple del Senat.
El senador de Compromís Jordi Navarrete durant la seua intervenció al Ple del Senat. | Cedida
Compromís ha lamentat el nou intent del PP per evitar que ahir dimarts el Ple del Senat es pronunciés sobre la creació d'un nucli de Rodalies a Castelló, que permete prolongar este servei fins al Maestrat i Tortosa, així com garantir unes freqüències mínimes diàries. "Saben, perquè han encapçalat campanyes reivindicatives i aprovat mocions en este sentit, de la necessitat de què hi haja més trens cap al nord valencià i sud català, una zona amb forts vincles culturals i territorials, deficitària de comunicacions per carretera i via fèrria, per la qual cosa no s'entén que tornen a proposar-nos noves anàlisis de mobilitat", ha retret el senador de Compromís Jordi Navarrete.

Va ser el mateix ministre de Foment, Íñigo de la Serna, qui va xifrar econòmicament les actuacions necessàries per complir amb esta moció en 45 milions d'euros, una xifra que Compromís considera "assumible" per part del ministeri. Navarrete ha recordat que "45 milions han de ser xavalla al costat del que ha de costar un quilòmetre d'AVE", i que es tracta simplement "de falta de voluntat política i de manca de pes dels representants valencians i castellonencs, com Fabra, Mallol i Pradas, els quals haurien d'explicar quina és la seua utilitat per a la província de Castelló".

La formació valenciana ha recordat al PP que si "la seua voluntat és sincera comencen des de zero a treballar des de demà mateix amb la Generalitat, creen una sectorial específica per millorar els rodalies a tot el país valencià i fixen un calendari públic abans de l'estiu que sigue creïble i amb inversions en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2017". La coalició considera inassumibles des de la posició d'infrafinançament que patix el territori valencià acords anteriors que obliguen a l'autonomia a haver de posar diners per millorar serveis "quan hi ha tants acords i convenis caducats i incomplerts en el territori valencià com l'estació intermodal de Sant Lluís , la reordenació del trànsit a València, la manca de definició de l'AVE cap a Tarragona, la manca d'impuls al Corredor Mediterrani o al Tren de la Costa o altres mancances, sembla il·lús pensar que van a complir les seues paraules ", ha agregat Navarrete.

El senador castellonenc ha tornat a brindar al PP la seua voluntat de recollir el guant llançat per De la Serna en l'anterior Ple i analitzar la possible inclusió als PGE d'esta i altres inversions en la matèria, "el que sembla xocar amb l'esmena de substitució d'avui del PP a la proposta assumible tramitada per Compromís després d'escoltar les demandes dels veïns d'estes comarques, empreses i usuaris".

El senador ha agraït el suport de PSOE, Podemos, ERC, PNB, Ciutadans, Nueva Canarias, Coalición Canaria, Agrupación Socialista de la Gomera, Agrupación Herreña Independiente i PDeCat. Compromís va acceptar l'esmena d'ERC de perllongar fins a l'estació de Benicarló-Peníscola el Rodalies ja existent a Tarragona (RT2), comunicant els últims municipis de les Terres de l'Ebre.