Amposta retira els ànecs del parc municipal per complir les recomanacions per la grip aviar

La Societat de Caçadors es fa càrrec de capturar i aïllar les aus durant tres setmanes

ACN
06 de març del 2017
Actualitzat a les 19:06h
El parc dels Xiribecs, a Amposta.
El parc dels Xiribecs, a Amposta. | Cedida
L'Ajuntament d'Amposta ha decidit retirar del parc municipal del Xiribecs els ànecs i altres aus que hi habiten per seguir les recomanacions del Departament d'Agricultura i Ramaderia davant del focus de grip aviària H5N8, detectat a la província de Girona. La Societat de Caçadors de la capital del Montsià es fa càrrec de capturar les aus i les mantindrà aïllades durant 21 dies en les seues instal·lacions. Per recollir les aus es fan servir unes gàbies trampa on hi ha una ànec i menjar de reclam. Per facilitar-los la tasca, el regidor de Pagesia i Medi Natural d'Amposta, Dani Forcadell, ha fet una crida a la ciutadania que estos dies no es done aliment a les aus del parc municipal. Quan el brot de grip estigue acabat o estabilitzat i quan ho indique la Generalitat es procedirà a retornar els animals al llac.

La Generalitat, a través del servei de Sanitat Animal de les Terres de l'Ebre, va enviar un requeriment als ramaders, pagesos i administracions locals, perquè s'apliquen algunes recomanacions un cop s'ha detectat un focus de grip aviària que ha afectat els animals d'algunes granges de Girona. 

L'Ajuntament d'Amposta, amb la voluntat de donar exemple i evitar riscos, ha decidit retirar les aus del parc del Xiribecs ja que es tracta d'un lloc de pas de moltes aus que habiten el Delta de l'Ebre. Al parc hi ha una població estable d'una cinquantena d'exemplars d'ànecs i altres aus. 

La captura i aïllament dels animals és possible gràcies a la col·laboració de la Societat de Caçadors d'Amposta. Els caçadors fan la captura amb tasques manuals durant la nit o amb unes gàbies amb reclam. Els retira en unes instal·lacions habilitades on es garantix que no podrien transmetre la malaltia ni pels excrements ni a través de l'aigua, les principals vies de contagi. De moment, ja han retirat la meitat dels animals del parc dels Xiribecs. Quan acabe el període de quarantena es retornaran "sans i estalvis, nets i alimentats" al parc. 

"Hi ha un doble motiu per agafar-los. —Si s'infectessen— que ells no moren i que no ho transmeten a altres aus silvestres que vagen allí", ha remarcat Forcadell. El regidor de Pagesia i Medi Natural ha remarcat que esta mesura no té cap cost per a l'Ajuntament d'Amposta gràcies a la col·laboració de la Societat de Caçadors del municipi. 

El Departament d'Agricultura recorda que la grip aviària és una malaltia que afecta les aus i que el subtipus H5N8 no es transmet a les persones.