La Comissió per la retirada dels símbols franquistes creu que la sentència dóna l'oportunitat de fer complir la llei

Rebutgen que es plantege la protecció del monument per raons artístiques

Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa, entre núvols
Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa, entre núvols | Sílvia Berbís
Redacció
03 de març del 2017
Actualitzat a les 12:44h
La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha emès este divendres un comunicat en què valora “positivament” la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona, ja que consideren que “dóna l’oportunitat a l’Ajuntament de Tortosa de plantejar-se definitivament complir amb la Llei de la Memòria Històrica tal i com ha recomanat el Síndic de Greuges, i com va aprovar el Parlament Català i altres estaments estatals i europeus”.

La Comissió considera que ara cal fer el catàleg de símbols i altres elements franquistes que encara perduren a Tortosa –tal com obliga la sentència-  i argumenten que “no es pot deixar fora el monument més gran que tenim a Catalunya que enalteix el franquisme”. El fet que el monument no siga propietat de l’Ajuntament, tal com al·lega el mateix consistori i accepta el jutge, “encara deslegitima més la consulta”, duta a terme el passat mes de maig pel mateix consistori.

La Comissió rebutja que es plantege la protecció del monument per raons artístiques en virtut del que estipula l’art. 15.2 de la Llei de Memòria Històrica. Segons exposen, el fet que el monòlit figure a com a Bé Integral del Patrimoni Cultural Català (BIPCC) va ser una decisió municipal “i això es pot canviar de la mateixa manera com es va aprovar”. “L’únic impediment que pot haver-hi”, critiquen “és la falta de voluntat política tal i com es va poder comprovar quan es va portar al ple municipal la moció per descatalogar-lo i ni CiU (PDeCAT actualment) ni ERC van donar el seu vot favorable”, lamenten.