Les DOP de l’oli catalanes premien el cuiner del restaurant Les Moles, Jeroni Castell

Enguany, a més del cuiner ulldeconenc, han estat guardonats l'investigador Eduard Escrich i els supermercats del Grup Bonpreu | Premiats i representants de les 5 DOP han estat rebuts pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont

El president Puigdemont amb els guardonats, entre ells Jeroni Castells, a la dreta de la imatge.
El president Puigdemont amb els guardonats, entre ells Jeroni Castells, a la dreta de la imatge. | Jeroni Castell
Redacció
01 de març del 2017
Actualitzat a les 17:53h
El cap de cuina del restaurant ubicat a Ulldecona Les Moles, Jeroni Castell, ha estat un dels tres catalans guardonats en la IV edició dels Premis DOP Catalanes de l’Oli, convocats per les denominacions d’origen Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Es tracta de guardons que es lliure a professionals, investigadors, cuiners i institucions del país que destaquen en la tasca de difusió de l’oli d’oliva. Enguany, a més del cuiner ulldeconenc, han estat premiats l'investigador Eduard Escrich i els supermercats del Grup Bonpreu. Este dimarts, tant els guardonats com els representants de les cinc DOP han estat rebuts pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat, en un acte que tenia com a objectiu reconèixer el seu paper en la promoció de l’oli de qualitat i de proximitat.
 
Els premis, segons la nota de premsa que ha difós la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, són una acció dins la campanya de promoció conjunta ‘Tasta els olis d’oliva verge extra amb DOP de Catalunya’ que es va iniciar l’any 2011. El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc DOP.
 
Jeroni Castell ha estat distingit “per la seva aposta per l’ús de productes de qualitat i proximitat com a tret distintiu i en concret, per la consideració de l’oli verge extra com un imprescindible a la seva cuina”. El Dr. Eduard Escrich “per l’àmplia tasca que desenvolupa a la Universitat Autònoma de Barcelona en la recerca i difusió dels efectes beneficiosos del consum d’oli d’oliva”. Finalment, el Grup Bonpreu destaca “per la defensa dels productes del territori i en concret del verge extra en la seva política d’empresa”.
 
A Catalunya, hi ha 5 denominacions d’origen d’oli: Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Aglutinen 92 empreses (que majoritàriament són cooperatives oleícoles) i 17.200 productors. Repartides en 16 comarques, es conreen 45.000 hectàrees d’olivera acollides a DOP i s’elaboren unes 12.000 tones anuals d’oli certificat.