El rendiment mitjà dels arrossars del Delta on s'aplica el programa Origins de Kellogg's torna a créixer un 5%

L'IRTA i els pagesos apliquen en parcel·les "vitrina" les tècniques més eficients i sostenibles per optimitzar recursos

ACN
01 de març del 2017
Actualitzat a les 17:36h
Imatge d'arxiu d'un arrossar.
Imatge d'arxiu d'un arrossar. | Cedida
El rendiment mitjà dels arrossars del Delta de l'Ebre, on es desenvolupa el programa Origins de Kellogg's, ha tornat a créixer per quart any consecutiu. En concret, en la collita del 2016, l'increment ha arribat a un 5%. El programa treballa directament amb els pagesos. Se'ls "ensenya a millorar, entre d'altres, l'anàlisi de sòl, la sembra, el maneig d'aigua o el control de males herbes, plagues i malalties".

De fet, com ha apuntat Mar Català, investigadora encarregada del projecte, la fertilització ha estat un dels punts clau per millorar el rendiment dels camps "vitrina", les parcel·les experimentals on treballen. De moment, el programa Origins s'aplica en 3.820 hectàrees d'arròs, gairebé el 20% de la superfície total del Delta. Enguany s'ha incentivat la participació de les dones i es fa una prova pilot amb la creació d'un grup d'experts, format per agricultors que ja han treballat en el programa, i que aportaran coneixements.

És el quart any que l'IRTA i Kellogg's desenvolupen als arrossars del Delta de l'Ebre el programa Origins. Este dimarts, es va presentar en una jornada de portes obertes on hi van participar més de 300 assistents. L'objectiu era donar a conèixer a la resta de productors d'arròs del Delta els detalls i els resultats del programa, amb l'objectiu d'estendre'n els beneficis a tota la regió arrossera. En la jornada es van fer enquestes per calibrar quin és l'interès i les possibilitats d'ampliar el programa a nous participants. 

En el nou programa de formació per a este 2017 s'ha incentivat la participació de les dones perquè el nombre d'homes i dones participants sigue igual i el "seu paper sigue més actiu". L'altra novetat d'enguany és el grup d'experts agricultors, que ja han estat formats i han participat en l'experimentació en els seus camps "vitrina", i que ara podran compartir coneixements, de manera que sigue un intercanvi "més interactiu". "Que no només nosaltres —l'IRTA— els diguem com ho han d'aplicar, sinó que seran els propis agricultors amb qui debatrem les accions a fer. Serà molt enriquidor per a tots", ha destacat Català.

El programa ha apropat, encara més, l'IRTA als arrossaires. Ha facilitat aplicacions de coneixements previs o poder desenvolupar assajos d'estudis independents, com ha estat el cas dels fertilitzants nitrogenats d'alliberació lenta —proves que ha pagat Kellogg's i ha permès donar resposta a una demanda del sector—. "Estem posant en valor molts coneixements, nostres i del propi Departament, ja que s'han pogut aplicar estudis que ja estaven fets", ha destacat Català. "Estem arribant a peu d'agricultor i el programa és un exemple de com la indústria pot arribar al productor", ha afegit.

El funcionament
Els arrossaires que participen a Origins cedixen una de les seues parcel·les, conegudes com a "vitrina", on executen les bones pràctiques agronòmiques que els recomana l'IRTA, amb l'objectiu "d'optimitzar els recursos, millorar la rendibilitat del cultiu i disminuir l'impacte ambiental". "Es tracta d'aplicar el sentit comú: no fer un tractament si no hi ha una plaga amb uns determinats nivells, i si s'ha de tractar, fer servir sempre el producte que toca, amb la dosi que toca i en el moment adequat", ha descrit la investigadora Mar Català. 

L'assessorament per millorar la fertilització ha estat clau per als bons resultats. S'han fet molts anàlisis de sòls i s'han determinat les carències o els excessos de fertilitzants. Els arrossaires han rebut consells sobre el millor tipus d'adob a usar i en quin moment aplicar-lo, segons els tipus de terra del seu camp. "Es tracta d'optimitzar els recursos i donar en cada moment allò que fa falta. Esta seria la filosofia: aplicar les bones pràctiques", ha remarcat Català.