Tanquen alguns camins dos mesos per afavorir la reproducció d’àguiles cuabarrades

Al Perelló concretament es tanca el sender de la Foradada, i a Móra d'Ebre els senders a l'entorn de la zona de la Picossa

Imatge d'arxiu d'actuació urgent dels Agents Rurals de rescat d'un poll d'àguila cuabarrada.
Imatge d'arxiu d'actuació urgent dels Agents Rurals de rescat d'un poll d'àguila cuabarrada. | @Agents_Rurals
Redacció
28 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:23h
Alguns camins del terme municipal d’El Perelló, i també al de Móra d’Ebre, es tancaran temporalment per afavorir la reproducció d’àguiles cuabarrades que habiten a les dos zones. La mesura, de la qual n’ha informat el Cos d’Agents Rurals als Ajuntaments respectius i entitats locals, es porta a terme en coordinació amb el Servei de Flora i Fauna del Departament de Territori i Sostenibilitat i de l’Institut Català per a la Conservació dels Rapinyaires (ICRA), s’allargarà mentre dure el període de nidificació d’esta espècie, dos mesos aproximadament. L’àguila cuabarrada està protegida per legislació catalana, estatal i europea, està prohibit la pertorbació intencionada durant el període de reproducció i l’es administracions estan obligades a adoptar les mesures necessàries per assegurar-ne la conservació. A les Terres de l’Ebre, segons han informat els Agents Rurals, hi ha localitzades 24 parelles en total.

Al Perelló concretament es tanca el sender de la Foradada, un indret a la Serra del Boix que es troba pujant per una sendera que surt del camí de Fullola en direcció a Buinada. A la zona hi viu una parella, l’única que hi ha al terme, i caldrà evitar qualsevol perturbació perquè d’altra manera, podrien abandonar el niu.

A Móra d’Ebre també es tanquen temporalment alguns camins de la zona de la Picossa, on la parella que hi ha vita no ha niat amb èxit en els últims anys tot i que disposa d’aliment abundant, la qual cosa fa pensar al Cos d'Agents Rurals que la causa de la no-reproducció serien les pertorbacions humanes durant el període de reproducció i incubació.

Segons informa l’Ajuntament, l'any passat, el Cos d'Agents Rurals va tancar els senders més pròxims als nius però es van detectar incompliments per part dels usuaris dels camins, la qual cosa va fer que les àligues tornessen a abandonar la posta. Per tot plegat, enguany es vol actuar amb més antelació per a intentar explicar als propietaris i excursionistes el motiu pel qual es vol regular el pas de persones pels camins pròxims al cim de la Picossa.

Es dóna la circumstància que el paratge, molt estimat pel veïnat de Móra d'Ebre atès que la Picossa és la muntanya més alta del terme (gairebé 500 metres d'altura), gaudeix d'una protecció de la Unió Europea justament perquè acull l'hàbitat d'aquesta parella d'àguiles.