patrimoni

Una mostra recorre els 120 anys d'història del cinema a les Terres de l'Ebre

S'inaugurarà el proper 3 de març i es podrà veure fins al 21 de maig a la sala d'exposicions temporals del Museu de les Terres de l'Ebre, a Amposta

per Redacció , Amposta, 28 de febrer de 2017 a les 14:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cine, alhora espectacle, art i comunicació, és capaç de representar tant escenaris de la vida quotidiana com de generar mons de fantasia o de terror. Les seues imatges i guions han marcat sis generacions d'ebrencs, des de que fa 120 anys es van estrenar les primeres projeccions a Tortosa fins a l'actualitat amb els multicinemes d'Amposta i Roquetes o les sales del Circuit Escarceller a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.

Ara, una exposició al Museu de les Terres de l'Ebre d'Amposta recupera uns espais on la vida transcorria entre ombres mentre es vivien grans il·lusions. Uns espais, molts d'ells desapareguts i en els quals, els que hi assistien assíduament, grans i petits, en guarden alguns dels seus millors records.

 
L'exposició, que obrirà portes este 3 de març a les 19:30 hores i es podrà visitar fins al 21 de maig, convida al visitant a reviure com el cine ha esdevingut una de les principals manifestacions dels canvis culturals que s'han produït al segle XX a les Terres de l'Ebre, i a compartir i recordar la sociabilitat i les emocions que el cine ha despertat en tots nosaltres.

 
El contingut
 

Cinema de la Lira Ampostina, dècads dels 70. Foto: CedidaLa mostra, organitzada en dues parts, ofereix un recorregut per la història del cine a les quatre comarques ebrenques, així com una aproximació al que va suposar el cinema per a la societat del moment al llarg del segle XX.
 
En una primera part, fa un recorregut històric des de les primeres projeccions cinematogràfiques al territori en barraques de fira o en teatres, cafès d'associacions, ateneus o altres fins que es creen les primeres sales destinades a acollir específicament projeccions i com estes es van anar expandint pel territori entre els anys 10 i 20 del segle XX, i la posterior sonorització. Durant la postguerra i fins a la dècada dels 60, el cinema serà, juntament amb el futbol i els balls, l'entreteniment preferit de la societat, especialment de la joventut, qui veurà en el seté art la possibilitat de fugir de la realitat dura i angoixant del moment. Ja a partir dels anys 60, amb la progressiva arribada de la televisió, la generalització del cotxe i l'aparició d'altres formes d'oci comença el declivi de les sales locals, que s'aguditza en les dècades següents, especialment a partir de la generalització de l'ús del reproductor de vídeo. És l'època en la que les pel·lícules de destape, els concerts i el teatre tornen a les sales de cinema per a garantir-ne la supervivència. Al llarg de les dècades dels 80 i els 90 van tancar gairebé la totalitat de les sales locals, a excepció d'algunes integrades en el Circuit de Cinema Escarceller.
 
A finals de la dècada de 1990 i els inicis dels 2000 s'obren els dos complexos de multisales del territori, els OCine de Roquetes i Amposta 11, un altre model de negoci d'exhibició cinematogràfica basada en l'àmplia oferta simultània i en els darrers avenços tècnics.
 
La segona part de l'exposició fa un recorregut per la història cinematogràfica, des de les primeres projeccions fins a l'actualitat, d'un total de 16 municipis concretament: Alcanar, Amposta, Corbera d'Ebre, Deltebre, la Fatarella, Flix, Freginals, la Galera, Godall, Masdenverge, Móra d'Ebre, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Santa Bàrbara, Tortosa i Ulldecona. L'exposició també aplega fotografies i altres materials dels cines de Caseres, Móra la Nova, Riba-roja d'Ebre, l'Ametlla de Mar, l'Aldea o la Sénia.
 
Tota l'exposició compta amb un extens material gràfic i documental, a més d'objectes originals com projectors, carteleres, mobiliari i elements decoratius de les sales. Així mateix, inclou fragments de les entrevistes realitzades a persones de diferents poblacions que al llarg de la seua vida van estar vinculades al món del cinema, cosa que li confereix a la mostra una altra dimensió i valor: el del testimoni, en primera persona, de tot un seguit de generacions per a les quals el cinema va constituir una de les principals formes d'oci al territori i una finestra a través de la qual les Terres de l'Ebre s'obrien al món i adoptaven noves modes, mentalitats i una nova cultura.
 
L'exposició ha estat produïda amb el suport del Departament de Cultura i és una iniciativa del Servei d'Atenció als Museus (SAM) i el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre. A més, per al seu desenvolupament s'ha comptat amb la col·laboració dels equipaments patrimonials del territori que formen part de la xarxa del SAM, i de moltes institucions, empreses i particulars que han aportat fotografies, documents i objectes per a completar el discurs de la mostra. 
 

 

Participació