El Delta de l'Ebre es consolida com a principal refugi de la tortuga babaua

Dos de cada tres tortugues babaues recuperades per la Xarxa de Rescat s'han trobat a les Terres de l'Ebre | La comarca del Montsià és la que registra un nombre més elevat de tortugues localitzades, en total han estat 158

Redacció
24 de febrer del 2017
Actualitzat el 25 de febrer a les 19:45h
Detall d'un tècnic mesurant un exemplar de tortuga babaua, el 30 d'octubre a la platja Llarga de Tarragona.
Detall d'un tècnic mesurant un exemplar de tortuga babaua, el 30 d'octubre a la platja Llarga de Tarragona. | ACN
La Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat ha recollit entre 2012 i 2016 un total de 496 animals encallats a les costes catalanes, entre els quals hi havia 303 tortugues babaues (61%) i 182 cetacis (37%), la majoria dofins llistats -els més abundants en aquesta zona-.

Per comarques, el Montsià (Tarragona) és on més tortugues s'han rescatat en estos cinc anys (158), seguida de lluny del Baix Ebre (amb 39). De fet, dos de cada tres tortugues trobades a Catalunya, ho han estat a les Terres de l'Ebre, on la plataforma continental és molt àmplia, poc profunda i amb les aigües més càlides de la costa catalana, això atreu una població nombrosa que hi va a passar l'hivern.

En un comunicat, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat ha explicat que el 2016 es van rescatar 124 animals, 28 més que l'any anterior: 85 eren tortugues babaues, però 70 es van rescatar mortes, i 38 van ser cetacis -32 morts-.

En els últims anys han augmentat els animals recollits, la qual cosa s'atribueix a l'augment de la sensibilitat i la col·laboració ciutadana, així com a un major coneixement de la Xarxa, i mentre el nombre de tortugues encallades en la costa és molt variable, els rescats de cetacis són constants, excepte al març del 2012, quan va haver-hi una gran mortalitat relacionada amb la pesca il·legal de tonyines.

L'Alt Empordà (Girona) és on més cetacis han recollit (37), pel fet que les costes d'aquesta zona són més profundes i atreuen una gran diversitat de cetacis, mentre que pot donar-se que alguns que moren en el golfo de León es vegin arrossegats fins a costes empordaneses.