La CUP de Tortosa considera que la partida econòmica dedicada als pressupostos participatius és «insuficient»

El grup municipal critica que el procés amb el qual es tira avant el projecte no servirà per augmentar el vincle dels ciutadans amb la política municipal

Redacció
23 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:51h
Façana de l'Ajuntament de Tortosa.
Façana de l'Ajuntament de Tortosa. | S.B.
El passat dilluns, 20 de febrer, l'equip de govern de l'Ajuntament de Tortosa presentava i explicava el procés per decidir com gestionar els 150.000 euros destinats al concepte de pressupostos participatius. Des de la CUP-Ae de Tortosa han valorat positivament que el consistori tortosí aposte per promoure pressupostos participatius. Segons informa el grup municipal en un comunicat, consideren que la partida econòmica dedicada a pressupostos participatius, un 0,43% del pressupost municipal —o un 0,20% si compten les empreses municipals—, és "insuficient".

La formació antisistema critica el procés utilitzat per tirar avant els anomenats pressupostos participatius, ja que segons diuen "són una eina de transformació de la societat i per tant haurien de servir per empoderar les persones i augmentar el seu vincle amb la política municipal". Asseguren que "més que un fi en sí mateix, són, o haurien de ser, un mitjà per fer xarxa social, comunitat", i segons lamenten, "res de tot això es farà als anomenats pressupostos participatius de Tortosa".

També consideren que l'equip de govern aposta per fer pressupostos participatius com a "eslògan publicitari, perquè socialment estan ben vistos i acceptats, però en cap cas, este equip de govern es creu els pressupostos participatius i el que haurien de ser". Afegixen que el mateix alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va destacar que començaven tard i que a tot estirar al juny estarà finalitzat el procés. "Amb un població de més de 25.000 habitants, i sent la primera vegada que es fa, tres mesos i escaig és un període de temps ridícul, i demostra que des del govern municipal no es creu en este projecte", comenten.

Amb el procediment que es va presentar dilluns, continuen, "es buiden de contingut i potencial transformador. Des de la CUP-Ae ens preguntem, què està fent ERC? On és el compromís per uns pressupostos transformadors? Sembla que l'actual ERC de Tortosa està segrestada ideològicament per la dreta tortosina i és còmplice d'agafar conceptes i eines potencialment transformadores, per buidar-les de contingut i presentar-les a la població sense que qüestionen l'status quo", critiquen.

El grup municipal explica que els pressupostos participatius necessiten d'un llarg procés i molta pedagogia, "perquè participar no vol dir proposar i votar únicament. Participar suposa conèixer que són uns pressupostos municipals, quines despeses són obligatòries, quants diners i quin percentatge es destina a inversions, a polítiques socials, culturals... i quina part del pressupost es destina a pressupostos participatius o quines despeses hi ha, com es poden prioritzar unes o altres". "Res de tot això s'ha fet ni es farà, ens limitarem a fer propostes i votar-les posteriorment", denuncien.

Per últim, lamenten que entre les clàusules signades amb l'empresa privada que desenvoluparà el procés, no es contemple la formació a tècnics de l'Ajuntament, per així poder tenir autonomia i no haver de contractar empreses privades en propers anys.