nuclears

​El Congrés aprova una PNL per actualitzar els plans d'emergència nuclear a l'Ebre i Tarragona

La proposta impulsada per ERC demana dotar de mitjans als municipis per assegurar que els plans siguin efectius

per ACN , Madrid, 23 de febrer de 2017 a les 10:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La comissió d'Energia, Turisme i Agenda Digital del Congrés ha aprovat, este dimecres, la proposició no de llei (PNL) impulsada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que demana l'actualització dels plans d'emergència nuclear per als municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, i la dotació de mitjans perquè la implementació sigua "efectiva".

La PNL ha estat aprovada per unanimitat. El diputat republicà, Jordi Salvador, ha exposat les mancances de mitjans que pateixen molts pobles propers a les centrals nuclears catalanes per afrontar els plans d'emergència i les deficiències que presenten diverses infraestructures de comunicació, telecomunicacions, electricitat i viàries, que són vitals per poder implementar els plans amb garanties.


Salvador ha assenyalat que els plans d'emergència nuclear actuals "estan obsolets" i que cal redefinir-los i modificar-ne els radis d'actuació dels plans. Seguint l'exemple del Japó i arran dels fets de Fukushima, s'ha proposat modificar la zona II de seguretat, que ara inclou els municipis ubicats entre els 10 i 30 quilòmetres de les centrals, creant una nova subzona IIA on se situarien els nuclis de població que s'ubiquen entre els 10 i 20 quilòmetres de les centrals.

Aquesta subzona inclou 34 municipis de les comarques del Baix Camp, el Baix Ebre, les Garrigues, el Priorat, el Segrià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, municipis que "ara no compten amb els mitjans necessaris per afrontar una situació d'emergència", segons ha denunciat el diputat d'ERC. La proposició no de llei exigeix una partida extraordinària per actualitzar i equiparar els mecanismes de protecció civil als de la resta de municipis inclosos en la zona I, és a dir, els que estan en un radi de 10 quilòmetres de les centrals.

 

Participació