Adequaran el mòdul de l'IRPF per compensar les pèrdues que ocasiona el caragol maçana als arrossaires

Unió de Pagesos calcula que els costos de producció per combatre la plaga a l'hemidelta dret s'han incrementat 554 euros per hectàrea

ACN
22 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:21h
Alguns exemplars de caragol maçana caçats al Delta de l'Ebre.
Alguns exemplars de caragol maçana caçats al Delta de l'Ebre. | Arxiu
El Ministeri d'Agricultura i el Departament d'Agricultura s'han compromès a adequar el mòdul de l'IRPF per als arrossaires dels municipis del Baix Ebre —hemidelta esquerre— afectats per la plaga del caragol maçana. Segons ha informat Unió de Pagesos (UP), que havia adreçat una proposta en este sentit a totes dos administracions, la mesura ja s'aplicarà per a l'exercici fiscal d'este passat 2016.

El passat 10 de febrer, el sindicat agrari va trametre al Ministeri un informe de petició en el qual recordava l'augment significatiu dels costos de producció que ha hagut d'assumir la pagesia per lluitar contra la plaga, que s'estimen en 554,40 euros per hectàrea. Tot i que la demanda plantejava una adequació estructural —permanent— d'estes deduccions fiscals, el Ministeri ha acabat acceptant estudiar una adequació excepcional per al 2016, a la qual donarà suport la Generalitat.

El sindicat ha valorat positivament que les dos administracions accepten estudiar en quin grau cal aplicar l'adequació de l'IRPF. Segons ha recordat, la plaga afecta en estos moments més de 5.000 de les 9.000 hectàrees d'arrossars de l'hemidelta esquerre de l'Ebre —municipis de l'Ampolla, Camarles, l'Aldea i Deltebre—. La lluita per aturar-la, adduixen, ha reduït el marge econòmic de les explotacions en un 45% des de l'any 2009.