L'Arxiu Municipal de La Ràpita enllestix la catalogació dels fons cedits per Joan Brunet Navarro

El Fons Brunet i el Fons de la Unión Cultural Deportiva 'Plus Ultra' ocupen 23 capses d'arxiu | El col·leccionista local els va lliurar a l'Ajuntament

Redacció
22 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:48h
Treballs de neteja i catalogació del Fons Brunet i del Fons de la Unión Cultural Deportiva 'Plus Ultra'.
Treballs de neteja i catalogació del Fons Brunet i del Fons de la Unión Cultural Deportiva 'Plus Ultra'. | Cedida
El Servei d'Arxiu Municipal de La Ràpita ha enllestit les tasques de neteja, identificació i catalogació del Fons Brunet, agrupat entre els anys 1925 i 2006, i també del Fons de la Unión Cultural Deportiva Plus Ultra —compilat del 1951 al 1964—, propietat del col·leccionista local Joan Brunet Navarro. Este va cedir a l'Ajuntament la documentació i materials d'arxiu que composa els dos fons l'any 2005, juntament a la seua important col·lecció de malacologia, incorporada al Museu de la Mar de l'Ebre, segons ha informat el consistori rapitenc en un comunicat.

El Fons Brunet recull en 22 capses una part de la documentació personal, familiar i professional de Joan Brunet, conjuntament amb una col·lecció de documents originals, revistes —datades des del 1870 fins al 2006, com Así es, Destino, Signal i La Estafeta Literària, entre d'altres— i còpies de documents d'altres arxius relacionats majoritàriament amb La Ràpita i el seu voltant —des del 1504 fins al 1937—. Entre la documentació relacionada amb la seua trajectòria personal, el productor va conservar els llibres de l'entitat Unión Cultural Deportiva Plus Ultra, de la qual en va ser fundador, que han estat tractats en un fons separat al de Joan Brunet, que ocupa una capsa.

L'arxiver municipal Jordi Enfedaque i voluntaris de l'Arxiu se n'han encarregat de fer els tractaments adequats a la documentació aportada, que es trobava en males condicions de conservació, netejant-la i desinfectant-la per a la seua posterior identificació i catalogació.
Joan Brunet i Navarro va néixer el 14 d'abril de 1920 i va morir el 24 de juny de 2008. Va ser una persona de renom a La Ràpita, ja que va ser el responsable de la creació de l'anomenat Museu de Ciències Naturals Alfacs, espai on va abocar tots els seus coneixements autodidactes sobre fauna i flora marina.

Estos coneixements van anar acompanyats d'una important agrupació d'objectes i artefactes relacionats amb la vida al mar. A banda de la seua col·lecció malacològica i d'animals marins, cal destacar restes arqueològiques i una interessant biblioteca i altres objectes no directament relacionats amb el món marí: documents, revistes, elements numismàtics, entre d'altres. Tot este interès pel món marí i natural sembla venir-li de jove, quan treballava amb el seu pare a l'embarcació de pesca Lola ja amb 14 anys i per les èpoques que va viure a les salines de la Trinitat.

I és potser la falta d'estudis i la seua faceta autodidacta la que l'aboca a col·leccionar i a intercanviar objectes i coneixements. En l'àmbit més social, la documentació del Fons Joan Brunet el presenta com a una persona activa, fundador de la Unión Cultural Deportiva Plus Ultra, present en els primers anys de la revista Ràpita i amb una important acció religiosa i social.