L'Antic Molí torna als orígens a través de 22 maneres de cuinar la galera

El restaurant d'Ulldecona enceta les jornades gastronòmiques dedicades a este crustaci

Dentelle de galera, un dels plats creats al 2017.
Dentelle de galera, un dels plats creats al 2017. | Sofia Cabanes
Redacció
20 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:55h
El restaurant l’Antic Molí d’Ulldecona, condecorat el novembre amb una estrella Michellin (la segona al municipi, juntament amb les Moles) va presentar divendres el seu menú especial dedicat a la galera i que es podrà degustar fins al 29 de març, en les jornades dedicades a este crustaci.
 
El restaurant dirigit pel xef  Vicent Guimerà ha ideat un menú que vol homenatjar, a través de 22 degustacions, este crustaci cada cop més apreciat a la cuina. Ho fa tornant als orígens, iniciant un viatge culinari que comença en receptes del 2012 (com la galera en tempura amb escua d’oli de galera) i continua, any per any, fins arribar a les noves receptes del 2017. Així, es pot tornar a degustar el rissoto cremós de galeres amb carxofes (2013), fideus negres de galera amb escopinyes, tomàquet all i julivert (2014), el cap i pota de galera (2015) Xocolata marí amb xurro de galera (2016) o el bao de galera amb iogurt i escarola (2017), entre algunes de les 22 degustacions.
 
“Amb este compendi d’elaboracions entorn de la galera pretenem constatar, una vegada més, que la galera és un producte molt saborós i particular. Volem revolucionar la funció que tradicionalment s’ha donat a este crustaci, proposant-lo com a producte principal, explorant les seues possibilitats i aplicant-li les últimes tècniques gastronòmiques”, expliquen des del restaurant.
 
Històricament, la galera ha estat considerada un crustaci de segona categoria, complicada de consumir i amb poca versatilitat a la cuina. En els darrers anys la galera està experimentant una pujada de preu a llotja i s’ha introduït progressivament en petits i grans restaurants.
 
Des de fa uns vuit anys l’Antic Molí d’Ulldecona treballa i experimenta amb la galera, un dels crustacis més desconeguts en l’Alta Gastronomia. “Vam començar les jornades monogràfiques de la galera el 2009 i des de llavors hem elaborat més de cinquanta receptes diferents amb esta espècie com a protagonista”, exposen.  “El nostre objectiu és donar a conèixer este crustaci que ha passat desapercebut durant tantes generacions, i especialment difondre les galeres entre aquelles persones procedents de zones on no tenen el privilegi de disposar d’elles en les seves costes”, afegeixen.
 
Les jornades de la galera de l’Antic Molí s’allargaran fins al 29 de març uns dies més
de les jornades dedicades a este crustaci que també es fan durant estos dies a la Ràpita, Alcanar, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar (del 10 de febrer al 5 de març).
 

Cap i pota de galera. Foto: Sofia Cabanes