ERC confia sumar al Congrés una majoria suficient per rebaixar el valor cadastral de les construccions rústiques

A través d'una moció que presentaran dimarts vinent a la Cambra Baixa

Imatge de grup del diputat d'ERC per Lleida, Xavier Eritja (al centre), entre els senadors Miquel Àngel Estradé i Miquel Aubà, i a altres dirigents republicans.
Imatge de grup del diputat d'ERC per Lleida, Xavier Eritja (al centre), entre els senadors Miquel Àngel Estradé i Miquel Aubà, i a altres dirigents republicans. | ACN
ACN
19 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:37h
El grup parlamentari d'ERC confia sumar al Congrés els vots de la resta de partits de l'oposició per deixar en minoria el PP i aconseguir que tire endavant la rebaixa del valor cadastral de les construccions rústiques. Ho faran a través d'una moció que els republicans presentaran dimarts que ve a la Cambra Baixa. Al maig del 2016 ERC ja va presentar un text similar al Senat, però allà la majoria absoluta del PP el va tombar tot i aconseguir el suport de la resta de formacions. Esquerra recorda que actualment a les construccions sobre sòl rústic se'ls aplica al mateix valor cadastral que a les urbanes, i això es tradueix en un "valor patrimonial molt per sobre del preu de mercat" i "no ajustat a la realitat’. Els republicans remarquen que això incideix directament sobre les economies familiars ja que dispara l'import de l'IBI que han de pagar per estes construccions, imputa el nou valor patrimonial a la declaració de la Renda i, en conseqüència acaba afectant aspectes com la petició d'ajuts i de beques o el que s'ha de pagar en les transmissions patrimonials.
La moció es presentarà dimarts a instàncies del diputat d'ERC per Lleida, Xavier Eritja. A partir d'aquí començarà la tramitació parlamentària i el text s'acabarà votant en les pròximes setmanes al Congrés com a proposició de llei o no de llei. 

La moció demana al Govern espanyol que elabore una ponència específica de rústica dins del sistema del cadastre, ja que en allò que fa referència a construccions en sòl rústic apliquen les mateixes regles per les quals es fixa el valor dels immobles urbans. Eritja insisteix que els criteris han de ser diferents i, fins i tot, es poden fixar per a àmbits supramunicipals. En text també sol·licita que, mentre no es creï esta ponència específica, s'apliquen coeficients reductors per corregir les valoracions actuals.

El senador de Gandesa Miquel Aubà ha posat d'exemple que, amb els valors actuals que aplica el Cadastre, una granja val 240 euros per metre quadrat d'edificació mentre que un informe elaborat per enginyers rebaixava el valor a 140, per tant, per tant "estem parlant de cent euros per damunt del preu de mercat". Aubà ha insistit que este és un greuge per al sector agrari que "hipoteca les generacions futures" perquè hi ha pagesos i ramaders que fins i tot s'estan plantejant tirar a terra les edificacions per no haver de fer front a un IBI "desorbitat".

Eritja confia que la presentació de la moció faça veure la importància de l'assumpte a la resta de grups de l'oposició i que se sumen a la seua iniciativa. De fet, el debat ja s'ha començat a generar arran d'iniciatives prèvies com la interpel·lació que esta mateixa setmana el diputat lleidatà ha fet sobre la qüestió al ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristobal Montoro.

Segons els republicans, el problema arrenca de la reforma fiscal de 2012, que va comportar canvis en la Llei del cadastre de 2004 i va atorgar valor a totes aquelles construccions rústiques indispensables per al desenvolupament d’explotacions agrícoles, ramaderes o forestals. Les esmentades construccions van passar de no haver de tributar, segons la normativa anterior, a fer-ho segons els valors cadastrals urbans vigent a cada municipi, un valors que ERC considera "abusius".