L'Ajuntament de la Ràpita elimina la creu franquista de la Torreta

Els treballs s'han iniciat sense avís previ davant la sorpresa dels veïns

Operaris de l'Ajuntament treballaven este matí en l'eliminació de la creu de la Torreta.
Operaris de l'Ajuntament treballaven este matí en l'eliminació de la creu de la Torreta. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
16 de febrer del 2017
Actualitzat el 17 de febrer a les 12:43h


L’Ajuntament de la Ràpita ha iniciat este matí la retirada de la creu franquista de la Torreta. Després que el Memorial Democràtic de Catalunya ratifiqués que la creu incrustada a la Torre de la Guardiola va ser posada en memòria “dels caiguts” per la pàtria i per Espanya i “per celebrar la victòria del bàndol franquista” i en recomanés la retirada, operaris del consistori han iniciat este dijous al matí els treballs, quan passaven pocs minuts de les 9. De fet, s’ha tractat d’una eliminació de l’element, ja que la  incrustació de la creu, de formigó armat, a la torre, no en permetia la retirada.

Els treballs, però, han començat davant la sorpresa d’alguns veïns, que s’han apropat fins al turó desconcertats. L’Ajuntament, de fet, ha iniciat l’eliminació sense avís previ, tot i que ja va anunciar, un cop sabudes les conclusions del Memorial Democràtic, que retiraria la creu.
 
En un comunicat posterior, el consistori ha explicat que els treballs s’inicien “en compliment de la Llei de la Memòria Històrica” i “un cop rebuda la notificació de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de les Terres de l’Ebre”, que certifica que este element no està afectat per la Declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional que protegeix la Torre de Guardiola, on estava adossada.

La Comissió ha autoritzat l’eliminació de la creu prenent les oportunes mesures “per garantir que la intervenció no malmeti el monument”, i apunta que “cal que la intervenció parcial a la torre i ajustada a l’àmbit de la creu, permete una lectura harmònica i global del bé”.

L’alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, ha recordat l’obligació de les administracions “a retirar de l’espai públic els símbols d’enaltiment del franquisme, i és per això que procedim a complir el que ens marca la llei”.

Partits com Més Ràpita, a l’oposició, havien demanat un debat previ a la retirada i, anant més, enllà, fins i tot plantejaven la possibilitat de realitzar una consulta a la població. Este matí, quan el boca-orella ha començat a difondre la notícia, han expressat la seua indignació a través de les xarxes socials: “El sr. Alcalde Josep Caparrós i els seus súbdits del govern executen l'enderroc de la creu sense escoltar els rapitencs; tal com demanava el nostre partit de fer un referèndum sobre aquest tema”, han expressat en una publicació a Facebook.

Estat de la creu a mig matí. Foto: Sofia Cabanes