El Congrés vota a favor de la prova pilot per traslladar sediments dels embassaments al Delta

El PP, que va aconseguir tombar la mateixa moció d'ERC al Senat, es queda sol votant en contra | Es transferiran sediments des de l'embassament de Riba-roja d'Ebre i es redactarà un Pla de gestió integral dels sediments de la Conca

El Delta de l'Ebre des de l'aire.
El Delta de l'Ebre des de l'aire. | Carlos Montserrat
Redacció
14 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:41h
La comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Congrés dels Diputats ha aprovat este dimarts al migdia la proposició no de llei d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que demanava una partida econòmica per fer un projecte pilot de transferència controlada de sediments des de l'embassament de Riba-roja d'Ebre cap a la desembocadura, i la redacció d'un Pla de gestió integral dels sediments de la Conca de l'Ebre.
 
"Si no es realitzen actuacions immediates, a mitjà o curt termini, el Delta de l'Ebre acabarà desapareixent", ha advertit el diputat d'ERC Xavier Eritja durant la defensa de la iniciativa. La PNL, que ha incorporat dos esmenes de Ciutadans, ha comptat amb el suport de tots els grups excepte del PP.
 
Eritja ha manifestat que "avui s'obre una porta a l'esperança per aquella gent que estima el Delta de l'Ebre. S'ha palesat que hi ha un gran problema amb la gestió dels sediments al Delta i que si es vol assegurar la seua supervivència cal actuar de manera immediata. I s'ha acordat que s'hi pose remei".
 
Eritja ha recordat que, tal com apunten diversos estudis científics, l'objectiu ha de ser el de "transferir i aportar un volum més gran de sediments cap a la desembocadura i la plana deltaica per poder aturar la regressió de la costa, l'esfondrament i la subsidència dels terrenys deltaics, evitant la seua inundació d'aigua marina".
 
El diputat republicà ha agraït el suport de la gairebé totalitat de grups parlamentaris "perquè mostra la voluntat de tots per salvar el Delta de l’Ebre". Fet que s'ha contraposat "amb l'autoexclussió" del Partit Popular (PP), que ja havia rebutjat la moció republicana al Senat.
 
"El govern espanyol ha rebut un mandat molt clar i vetllarem perquè en els propers pressupostos generals de l'Estat hi haja una partida per portar a terme esta prova pilot de transferència de sediments, i es comence a redactar el Pla de gestió de sediments", ha conclòs Eritja.