L'aval del CSN a la reobertura de Garoña aplana el camí a prolongar la vida de les nuclears d'Ascó i Vandellòs

El període inicialment fixat com a "vida útil" acaba, en el cas de les tres centrals catalanes, entre els anys 2023 i 2028

Redacció
09 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:30h
A Ascó operen dos centrals nuclears.
A Ascó operen dos centrals nuclears. | Sílvia Berbís
El dictamen que el ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va aprovar este dimecres a favor de la reobertura de la central nuclear de Garoña senta un precedent històric fins ara a Espanya, ja que avala que una planta nuclear opere més enllà dels 40 anys i arribe fins als 60. D’esta manera, obre la porta a la possibilitat que la resta de centrals, entre elles les dos d’Ascó i la de Vandellòs, puguen seguir funcionant més enllà del període inicialment fixat com a "vida útil", que acaba en el cas d’estes tres centrals, entre els anys 2023 i 2028. Un any abans que s’exhaurisca, els responsables d'estes plantes atòmiques poden sol·licitar també permís per prorrogar la seua activitat operativa. A partir d'ara, el vistiplau del màxim òrgan de seguretat nuclear perquè una central opere només serà revocable per qüestions de seguretat.
 
Que s’aplane el camí amb el precedent de Garoña, sempre que es complisquen les inversions en seguretat que se li exigixen,amb un cost de 200 milions d'euros i si el ministeri d’Energia dona autorització per conectar-la la planta a la xarxa (està aturada des del 2012), és una noticia que ha estat ben rebuda amb bons ulls pels Ajuntaments nuclears catalans, que porten anys recordant la dependència econòmica dels seus municipis i els de l’entorn cap a les centrals davant la dificultat per trobar alguna alternativa. Ho veuen positiu sempre que, remarquen, tinguen les garanties de seguretat oportunes. En declaracions a TV3, l’alcalde d’Ascó, Josep Maria Buixeda, ha qualificat de “símptoma molt positiu” que el CSN avale la reconnexió de Garoña. “Si donen vint anys més de vida, tenim el futur assegurat”, ha afirmat. Si no s’allarga, els reactors hauran d’anar desconnectant d’aquí a sis anys. Per contra, també als micròfons de la televisió autonómica, el representant d’Ecologistes en Acció Eloi Nolla ha titllat de “demencial” que s’haja obert la possibilitat d’allargar la vida útil de les nuclears, i ha recordat que les nuclears catalanes són les que registren més incidents de tot l’Estat.