Horta de Sant Joan obté la distinció de Vila Florida

És el primer municipi de la Terra Alta en obtenir este distintiu, que ja suma 92 municipis a tota Catalunya així com més de 270 llars i espais públics al llarg de tot el territori

Vista d'Horta de Sant Joan.
Vista d'Horta de Sant Joan. | Sílvia Berbís
Redacció
06 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:20h
Horta de Sant Joan és el primer municipi de la Terra Alta que s’incorpora al moviment Viles Florides, que ja suma 92 municipis a tota Catalunya així com més de 270 llars i espais públics al llarg de tot el territori.

Esta és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la flor i la planta ornamental.  El projecte, que compta amb el suport de l’Agencia Catalana de Turisme, busca posar en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de  vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu de parcs i jardins.

L'Ajuntament d’Horta de Sant Joan ha apostat pel moviment Viles Florides per continuar fent créixer els atractius turístics del municipi a la vegada i apostar pel verd dins del poble i els seus voltants. “Volem acostar veïns i visitants a la natura que ens envolta i al seu vincle amb la història del poble però de manera respectuosa, sostenible i didàctica”, afirmen des del consistori.

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguen un exemple a seguir.

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. Actualment hi ha a Catalunya 86 municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants. De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica estos municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC.

Actualment, els municipis de Bagergue, Figueres, Mollet del Vallès, Olot i Vila-Seca són els cinc municipis catalans amb quatre Flors d’Honor, la major distinció fins ara. Mentre que hi ha 31 municipis amb tres, 44 amb dues i 6 amb una.

 Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

 A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació ciutadana fomentant la participació de tot aquell particular, empresa o institució que promoguen la sensibilitat ambiental i paisatgística i que treballin per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal des del seu àmbit.