El futur Palau de Justícia de Tortosa entrarà en funcionament el 2019

Les obres començaran abans de l'estiu en un solar de 850 metres quadrats al carrer de la Mercè i suposaran una inversió de 6 MEUR

L'anunci de l'inici de les obres s'ha fet al solar on es construirà l'edifici del Palau de Justícia.
L'anunci de l'inici de les obres s'ha fet al solar on es construirà l'edifici del Palau de Justícia. | Cedida
Redacció
01 de febrer del 2017
Actualitzat el 02 de febrer a les 11:59h
Després d'anys de reinvidicació, el Govern ha anunciat avui que Tortosa tindrà un nou Palau de Justícia el 2019. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha explicat este matí des de Tortosa que les obres ja s'han licitart i que suposaran una inversió de 6 MEUR. Així doncs, segons Mundó, «el nou equipament ja no és una promesa, sinó un fet irreversible» i «respon a una reivindicació històrica» dels professionals de la justícia del Baix Ebre, ha afegit. Segons el calendari previst, la construcció del Palau començarà durant el segon semestre d’enguany.

El Govern construirà el Palau de Justícia de Tortosa en un solar de 850 metres quadrats propietat de la Generalitat de Catalunya situat al carrer de la Mercè amb la plaça dels Estudis, just davant de l’antic edifici dels jutjats. Quan les obres hagen acabat, tots els jutjats de la ciutat estaran concentrats en estos dos edificis. D’esta manera, quedaran resolts els actuals problemes de falta d’espai i de dispersió.
 
Justícia tancarà els dos jutjats penals que hi ha actualment al carrer Comerç i els traslladarà cap a l’edifici antic, on compartiran espai amb la Fiscalia. Per poder-los acollir, els cinc jutjats de primera instància i d’instrucció ocuparan les instal·lacions de nova planta, juntament amb el jutjat de guàrdia, el registre civil, els serveis forenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i una zona de detinguts. El Jutjat Social continuarà a l’edifici antic.
 
La ciutat doblarà l’espai actual per a usos judicials
 
El nou equipament tindrà una superfície útil de 3.300 metres quadrats, distribuïts entre una planta baixa i tres pisos d’alçada. D’esta manera, les dues seus judicials de Tortosa sumaran més de 7.500 metres quadrats. És a dir, que el conjunt dels jutjats disposarà de pràcticament el doble d’espai que fins ara.

Les noves instal·lacions preveuen espais específics i circuïts diferenciats per protegir les víctimes i els testimonis. L’objectiu d'este disseny és evitar que la visita als jutjats signifique, de nou, una experiència traumàtica per a les persones que han estat objecte d’un delicte.
 
Les obres també inclouen la reurbanització de la plaça dels Estudis i d’una placeta al carrer Sant Felip Neri. Estos espais públics faran de nexe entre els dos edificis i formaran part del nou pol judicial de Tortosa.
 
El partit judicial de Tortosa dóna servei a 14 municipis que pertanyen a la comarca del Baix Ebre, amb una població total del partit judicial de més de 80.000 habitants, dels quals 34.000 pertanyen a Tortosa.

L'anunci sobre l'inici de les obres s'ha fet este matí en el marc de la visita del conseller Mundó als jutjats de Tortosa acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Patrícia Gomà, i la directora del Serveis Territorials del Departament de Justícia a les Terres de l’Ebre, Montserrat Ingla.
 

Alçat del futur Palau de Justícia de Tortosa. Foto: Cedida