L'art dels sons i els silencis al palau Oriol de Tortosa

Ens endinsem a l'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa aprofitant uns dies d'activitats del departament de llenguatge i audicions que clouen el 4 de febrer

Sílvia Berbís
30 de gener del 2017
Actualitzat el 31 de gener a les 16:20h
Al llarg de l'any, els alumnes de l'Escola i el Conservatori ofereixen concerts i audicions obertes al públic.
Al llarg de l'any, els alumnes de l'Escola i el Conservatori ofereixen concerts i audicions obertes al públic. | Cedida
Fugen cap al carrer, apaivagats per gruixudes parets de pedra tosca, els sons suggestius d’un oboè. En algun racó en penombra d’una estança noble més endins, un xilòfon emet notes percutides que reboten en els murs del palau Oriol. Hi accedim, creuant el portal de mig punt, amb dovelles grans, del segle XVI, que ens endinsa a aquest temple laic de l’aprenentatge musical. L’Escola de Música i Conservatori de la Diputació a Tortosa destil·la sons i silencis compassats per harmonies, melodies i ritmes. L’art de les muses atraparà aquells que aconseguisquen, més enllà d’escoltar, sentir. “La primera etapa de l’escola, que s’inicia als cinc anys, es basa en la sensibilització i la iniciació. El que intentem és que els alumnes de ben petits aprenguin a sentir la música, i si ho fas, la música t’atrapa”, assegura Sandal Campàs, cap d’estudis d’este centre fundat l’any 1974.
 

Les etapes de sensibilització i iniciació són claus per a que l'alumne aprenga a sentir la música. Foto: Cedida

Des del 23 de gener i fins al 4 de febrer els dies estan carregats d'audicions i activitats diverses del departament de llenguatge, que substitueixen les classes habituals de cada setmana. És la manera que té el centre de trencar, i ho fa amb certa periodicitat, la rutina dels 350 alumnes i 35 professors que compartixen la passió per la música, per intentar encomanar la seva essència obrint les sales del palau a la ciutadania o bé transportant-la a altres racons de la ciutat, com les aules del Patronat Obrer o la cripta. Violoncels, contrabaixos, guitarres, trompes, violins, violes, clarinets o pianos circulen per Tortosa marcant silueta dins les fundes indiscretes. Interpretar la música davant del públic és també una part de l’aprenentatge. Per això l’Escola i Conservatori de Música, tot i el trasbals periòdic que comporta, ho promou. També ho fa amb cicles musicals com el d’hivern, que conclou, o el que primavera, ja als fogons, i moltes altres activitats al llarg de l’any.

L’oferta educativa del centre comença a l'Escola amb un Programa d'Iniciació adreçat a nens a partir de 5 anys. Inclou un curs de sensibilització i un d’iniciació mitjançant els quals prenen contacte amb el llenguatge musical per mitjà del cant i del moviment.
 

L'activitat no s'interromp estos dies d'audicions, però es trenca la rutina de les classes. Foto: Sílvia Berbís

L'activitat no s'interromp estos dies d'audicions, però es trenca la rutina de les classes. Foto: Sílvia Berbís

En els següents programes d'Aprenentatge bàsic (1r i 2n) i d'Aprenentatge avançat (1r, 2n, i 3r, que corresponen al nivell elemental, l'alumne inicia la pràctica de l’instrument i descobreix el gaudi de la pràctica instrumental i coral en grup mitjançant l'assistència als assajos i audicions dels conjunts instrumentals i corals.

Quan l'alumne ha acabat el programa d’Aprenentatge avançat, pot continuar el Nivell Mitjà o també té la possibilitat d’incorporar-se mitjançant una prova d'accés al grau professional d'ensenyaments musicals estructurat en sis cursos que, ja al Conservatori, van configurant el perfil acadèmic i musical de l’alumne. “En els darrers 10 anys, el 51% dels alumnes que van acabar sisè va continuar en ensenyaments superiors i d’estos, un 68% es dediquen professionalment a la música, sobre tot a la docència”, explica el director del centre, Carles Fabra.

A l’Escola i el Conservatori de Música hi ensenyen això, sobre tot, però de retruc, molt més: “Un instrument t’ajuda també en l’àmbit personal i social, a aprendre a concentrar-te, a millorar l’atenció, a crear en grup, a compartir amb els companys un valors que, encara que no tothom acabi els ensenyaments, guarda per a tota la vida”, conclou el secretari Ivan Launes.
 

Interpretat davant del públic també es un aprenentatge que els alumnes adquireixen durant la seua formació. Foto: S.Berbís

Audició de trompeta d'este dilluns, a la Cripta. Foto: Cedida