Vilalba dels Arcs traurà el monument franquista de la plaça major abans de la primavera

El consistori renuncia a fer una consulta i decidix, per unanimitat, complir amb la llei de Memòria Històrica

Redacció
30 de gener del 2017
Actualitzat a les 17:59h
Vista general de Vilalba dels Arcs.
Vista general de Vilalba dels Arcs. | Associació Turisme Rural Terra Alta
L'Ajuntament de Vilalba dels Arcs ha decidit retirar el monòlit franquista que està situat a la plaça major del municipi i ho farà efectiu abans del mes d'abril. El consistori havia decidit, l'any passat, tapar la inscripció d'enaltiment al règim feixista i celebrar una consulta ciutadana sobre el futur del monument, però les traves administratives per celebrar-la, l'han fet renunciar a esta opció. Un seguit d'informes avalen l'origen franquista del monòlit, una creu de blocs de pedra inaugurada al juliol de 1955 en record als Fets de Vilalba, on van morir desenes de veïns. Amb estos arguments, els regidors del municipi, per unanimitat, han decidit desmuntar la creu i guardar-la fins que pugue ser museïtzada, complint amb la llei de Memòria Històrica.

Amb els informes "negatius" del Memorial Democràtic, del Síndic de Greuges i de la secretària del propi Ajuntament de Vilalba dels Arcs, que certifiquen que el monument té un origen franquista, el consistori va tornar a portar el cas del monòlit a debat en sessió plenària, tot i que s'havia optat per fer una consulta ciutadana l'any passat. La falta de resposta de l'administració espanyola per poder dur-la a terme i les evidències clares de la naturalesa feixista de la creu que presidix la plaça major, han fet optar els tres grups municipals, Compromís per Vilalba (CPV-AM) i Units per Vilalba (UPV-FIC), a l'equip de govern, i Convergència i Unió (CIU) a l'oposició, per la retirada. 

El consistori demanarà al Memorial Democràtic com procedir al desmuntatge del monument, que ha d'estar llest al mes d'abril. L'alcaldessa de Vilalba dels Arcs, Maria Teresa Mariné, ha apuntat que les peces de la creu es guardaran fins que es trobe un espai on poder museïtzar-la. "No la volem destruir, volem que vage a un lloc on es pugue explicar la realitat de la història. De moment, la guardarem nosaltres en algun magatzem fins que ens diguen on té cabuda", ha explicat. Esta creu es va inaugurar el juliol de 1955, amb finançament de la Diputació de Tarragona, per recordar les víctimes afins al règim franquista dels Fets de Vilalba, un episodi de l'inici de la Guerra Civil en el qual la plaça major de Vilalba dels Arcs va ser l'escenari d'un dur enfrontament entre grups dels dos bàndols de la guerra on van morir desenes de veïns. 

Altres retirades
Mentrestant, també a Gandesa s'està ultimant el projecte per treure el monòlit feixista del Coll del Moro. Una darrera modificació puntual ho està endarrerint però es preveu tenir tots els tràmits enllestits en breu. També a La Ràpita es retirarà finalment la creu de la zona de la Torreta després que el Memorial Democràtic haja determinat que va ser instal·lada en memòria dels "caiguts" de l'exèrcit franquista i per "celebrar" la seua victòria. El consistori va demanar un informe a l'ens perquè analitzés la càrrega històrica del conjunt monumental que conformen la Torre de la Guardiola, el Sagrat Cor i la mateixa creu. El dictamen del Memorial Democràtic, en conseqüència, demana la retirada de la creu en compliment de la Llei de Memòria Històrica però, en canvi, no preveu el mateix per al Sagrat Cor que l'acompanya.