L'IRTA lidera un projecte de millora de dietes per a la moixarra i el reig de cultiu

Atenent les necessitats de la industria, es desenvoluparan pinsos per a millorar la resposta dels peixos a l’estrès i millorar el sistema immunològic

Moixarres de cultiu.
Moixarres de cultiu. | IRTA
Redacció
27 de gener del 2017
Actualitzat a les 14:01h
La indústria aqüícola necessita noves estratègies i eines per a garantir el creixement correcte, la salut i el benestar dels peixos de cultiu. En este context socioeconòmic, les estratègies basades en dietes que milloren la salut i el benestar dels peixos sense comprometre’n el creixement, representen eines de gran importància per a la indústria, tant per espècies com l’orada (Sparus aurata), que té una gran pressió per a què se’n millore el rendiment i la productivitat reduint-ne els costos, com per aquelles espècies que tot just està començant a consolidar-se’n la producción, com el reig (Argyrosomus regius).

Responent a aquesta necessitat, el Ministeri de Pesca, a través dels plans nacionals d’Acuicultura, ha impulsat el projecte DIETAplus, Estratègies nutricionals per a la millora del rendiment productiu: l’ús de pinsos funcionals en aqüicultura.

El projecte ha estat dotat amb 626.220,70 euros, i compta amb el lideratge de l’IRTA i la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut d’Investigació i Formació Agrària i Pesquera (IFAPA), la Universitat de Màlaga i la Universitat de Múrcia.

L’objectiu del projecte és desenvolupar pinsos per l’aqüicultura destinats a millorar el manteniment de la salut i el benestar dels animals de cultiu mitjançant additius que millorin la resposta dels peixos a situacions d’estrès agut i crònic, així com l’estimulació del sistema immunològic de l’animal i la millora de les defenses en mucoses (brànquies, pell i intestí).
DIETAplus vol millorar la competitivitat del sector aqüícola espanyol a través del desenvolupament, estandardització i implementació de dietes funcionals que millorin l’estat general de l’animal, la seva resistència a episodis d’estrès i potencials agents infecciosos, així com la millora de la qualitat del producte final, sense comprometre el rendiment de creixement. En aquest context, DIETAplus ha estat dissenyat per a proporcionar una resposta innovadora a les necessitats del sector en el desenvolupament d’un enfocament integrador per a la millora de les formulacions disponibles de dietes per a orada i reig.