És l’hora d'aixecar el cap

Este cap de setmana el delta de l'Ebre s'ha tornat a inundar, la mar està guanyant la batalla a la terra i a poc a poc la regressió està fent retrocedir el territori i inundant els camps d'arròs i les zones més fràgils del Delta

Afectacions del temporal del cap de setmana sobre el litoral canareu.
Afectacions del temporal del cap de setmana sobre el litoral canareu. | Ajuntament d'Alcanar
Pep Simó
26 de gener del 2017
Actualitzat el 27 de gener a les 8:44h
Hi havia un gran entrenador al futbol base de l'Amposta que ens va ensenyar molt. Era el Senyor Valmaña i entre moltíssimes altres coses sempre ens renyava i ens deia: "aixeca el cap i deixa de mirar la pilota, és impossible saber què passa a l'altra banda del camp si no mires!".

I tenia tota la raó, si només mirem la pilota, veurem els nostres peus, si només mirem allò que passa ara mateix al nostre voltant, no veurem la imatge completa.

Este cap de setmana el Delta de l'Ebre s'ha tornat a inundar, la mar està guanyant la batalla a la terra i a poc a poc la regressió està fent retrocedir el nostre territori i inundant els camps d'arròs i les zones més fràgils del Delta. I ara, potser ha arribat l'hora d'aixecar el cap i mirar tot el camp, potser és hora de plantejar-nos què hem de fer per aturar la regressió del Delta, quines mesures s'han de prendre per lluitar contra el progressiu endarreriment de la línia de costa.

Potser la solució passa per col·locar pedres o construir un mur dins del mar (personalment crec que és una bogeria, però què sabré jo!!), però hem d'intentar mirar la pantalla completa, analitzar-ho a llarg termini, el nostre Delta necessita una solució urgent o se'ns escaparà de forma dràstica.

Han de ser els tècnics, aquells que realment saben del tema, els que han de determinar un diagnòstic que ens ajude a salvar el nostre territori però hi hem d'anar tots junts, com a societat, com a territori, i si no mos hi fiquem ja, la regressió del Delta serà imparable (si no ho és ja a hores d'ara).

Crec, a més, que és interessant mirar més enllà de pedaços momentanis, de pedres engolides pel mar, hem d'analitzar per què no baixen més sediments pel nostre riu, què hem de fer perquè estos baixen i puguen lluitar amb la mateixa força que el mar carrega contra les nostres costes. Hem de veure si és el maleït canvi climàtic el que fa pujar el nivell del mar i per què no convertir el nostre territori en un exemple de sostenibilitat, en una referència per a la lluita contra el canvi climàtic, a natros ens toca i ens afecta de ple.

Deixe'm de mirar-nos els peus i comencem a aixecar el cap i mirar més enllà, mirar el futur de tot allò que ens ve i no podem evitar, lluitem-hi en totes les nostres armes i no perguessem més temps en maniobres partidistes i curtterministes que a la llarga no ens oferiran cap sortida. La única solució que ens serveix és intentar salvaguardar el Delta tal com el coneixem.