La neu baixa de cota i emblanquina el Port, la falda del Montsià i zones de la Terra Alta

Les previsions apunten que per damunt dels 500 metres es poden acumular dos centímetres de neu

Una plana d'oliveres nevada entre els camins Montsià i Mas Mulet, a Ulldecona.
Una plana d'oliveres nevada entre els camins Montsià i Mas Mulet, a Ulldecona. | Núria Ventura
Redacció
19 de gener del 2017
Actualitzat a les 20:07h
Després del vent, el fred ha convertit la fina pluja que ha començat a caure a primera hora de la tarda en neu. D’esta manera, suaument, ha arribat la primera nevada de l’any a les Terres de l’Ebre, tal com havia anunciat el Servei Meteorològic de Catalunya. Avui al matí han crescut els nuvols progressivament i les precipitacions, febles fins ara, han estat de neu a cotes relativament baixes. De fet, la falda del Montsià ha quedat emblanquinada en termes com el d’Ulldecona, on es pot veure el paisatge d’oliveres ben blanc. La cota de neu s’ha situat inicialment al voltant dels 300 metres, per bé que s’espera que a partir del vespre puge fins als 600 metres. Les previsions mantenen que les quantitats de precipitació acumulada seran entre minses i poc abundants a l'extrem sud, per bé que per sobre dels 500 metres es podran acumular més de 2 cm de neu. De fet, també al Port, a municipis del Baix Maestrat com Fredes i del Matarranya com Vallderoures, així com en indrets de la Terra Alta, la nevada comença a dixar imatges tòpicament hivernals.

Amb tot, Protecció Civil de la Generalitat, en base a les darreres actualitzacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que indiquen la finalització de l’onada de fred, ha desactivat este migdia l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred. El Pla es va activar dimarts amb l’inici del descens de les temperatures cap a valors extremadament baixos en relació als habituals en el conjunt de Catalunya, i de cara a la propera matinada i demà al matí ja no es donaran temperatures tant baixes.
 
El fred seguirà sent intens els propers dies, però amb tendència a augmentar les temperatures mínimes. De cara al cap de setmana, però, s’espera vent intens a molts punts del territori, i mala mar a tot el litoral català. Cal seguir l’evolució de la previsió meteorològica a través de l’SMC, i dels avisos, consells i incidències de Protecció Civil.

 

Vallderoures, sota una fina capa de neu. Foto: Radio Matarranya